Occasions uit januari hebben 10% hogere vraagprijs

15/10/2009 08:15

Vroemm.nl

Een consument kan flink geld besparen door bij het kopen van een andere auto rekening te houden met de maand van de eerste tenaamstelling. Na drie jaar heeft een auto uit januari gemiddeld een 10% hogere vraagprijs dan een auto uit december. Bij de aanschaf van een nieuwe auto is het dus raadzaam de eerste toelating uit te stellen tot het begin van 2010. Bij het kopen van een occasion kan het juist interessant zijn om een auto uit december te kiezen.

Datum eerste toelating grote invloed op occasionprijs

De maand waarin een auto voor het eerst op kenteken is gezet heeft een grote invloed op de prijs. Zo is bij jonge occasions tot 4 jaar oud, een "januari auto" gemiddeld 10% duurder dan een vergelijkbare occasion uit de maand december. Voor alle 240.000 onderzochte occasions, waarin ook oudere auto's worden meegenomen, bedraagt het verschil tussen december en januari nog steeds 7,7%.

Met het onderzoek wordt het beeld bevestigd dat er niet zo zeer wordt gelet op de leeftijd in maanden van de occasion, maar meer op het bouwjaar. Alle onderzochte occasions werden gecorrigeerd voor onder meer het aantal maanden dat de auto oud was en voor het aantal kilometer per maand dat met de auto gereden was. De maand van eerste toelating, ook wel bouwmaand genoemd, heeft dus - ten onrechte - een ondergeschikt belang.

Naarmate de aflevermaand verstrijkt met de maanden van het jaar, daalt de vraagprijs voor de occasion. Dit gebeurt redelijk gelijkmatig over het jaar. Zo heeft de januari auto een 7,7% hogere prijs dan de december auto, voor mei is dat nog 4,3%, september 2,3% en met november bedraagt het verschil slechts 0,2%.

Dat de waarde afneemt naarmate de aflevermaand later is, geldt voor alle onderzochte leeftijdscategorieën. Ook blijkt uit het onderzoek dat des te jonger de auto, des te groter het verschil is. Bij occasions tot vier jaar oud is de januari auto 10% duurder, een auto uit mei 5,1% en 3,7% als deze in september is geleverd dan een vergelijkbare occasion uit december.

Datum eerste toelating beter in het eerste kwartaal

Het is voor een consument raadzaam om met het autobedrijf af te spreken dat de datum eerste toelating in de eerste maand(en) van het jaar valt. Door de nieuwe auto in het begin van 2010 te laten leveren, levert diezelfde auto later meer geld op.

Een Volkswagen Golf met een nieuwprijs van EUR 25.000 levert na drie jaar met 60.000 kilometer op teller gemiddeld nog ongeveer EUR 15.000 op. Indien deze pas in januari 2010 wordt geleverd in plaats van december 2009, zal, bij een gelijk aantal maanden bezit, de waarde bij inruil gemiddeld genomen EUR 1.500 hoger zijn.

Beter een occasion uit het laatste kwartaal

Wie in plaats van een nieuwe auto juist een gebruikte auto wil aanschaffen, kan gemiddeld gezien beter een auto kiezen die in de laatste maanden van het jaar te naam is gesteld. Een consument krijgt dan meer waar voor zijn of haar geld omdat deze auto's relatief goedkoper zijn.

Indien deze occasion later weer verkocht wordt, is het verschil in euro's gemeten beduidend kleiner. Ten eerste neemt het absolute waardeverschil af omdat een auto door gebruik minder waard wordt. Maar ook ook het relatieve verschil daalt, omdat naarmate een auto ouder wordt het verschil in van de maand van eerste toelating kleiner wordt.

Prijsverschil van leveringsmaand ten opzichte van december

zie: http://www.vroemm.nl/static/index/pers16

Berekeningswijze

De berekening is gebaseerd op de vraagprijzen van 240.000 occasions die via internet te koop stonden waarbij de maand van eerste levering bekend was. Van deze occasions is voor elke auto de vraagprijs gecorrigeerd voor onder meer de historische nieuwprijs, de leeftijd in maanden, de kilometerstand en het brandstoftype. Vervolgens zijn deze verdeeld per maand om de invloed van de eerste leveringsmaand te bepalen.

Van de onderzochte occasions was 19% maximaal drie jaar (36 maanden) oud en 46% was tussen de 37 en 84 maanden (ouder dan drie maar jonger dan acht jaar). Bijna 84 duizend van de onderzochte occasions werd meer dan acht jaar geleden voor het eerst te naam gesteld. De gemiddelde vraagprijs van de onderzochte occasions tot en met zeven jaar oud (65% van de onderzochte occasions) bedroeg ruim EUR 16.000.





http://www.vroemm.nl