Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T
================

De geur van de herfst
IN HET NAJAAR WEER WILD ETEN IN DE ACHTERHOEK

ACHTERHOEK - Hoewel het nu nog zomer is, zieen de koks van de Achterhoekse restaurants er nu al naar uit. De herfst! Want dan breekt de tijd weer aan, dat zij hun creativiteit kunnen toeleggen op het bereiden van prachtige wildgerechten. Reerug, wild zwijnsfilet, hazenrug, hertenbiefstukjes, je zegt het maar. Soms traditioneel bereid, op karkas gebakken, met een saus van vlierbessen of rode wijnjus. Maar denk ook aan trendy creaties als gekonfijte drumsticks van fazant met amandelgelei. Veel wild is afkomstig uit de streek zelf, net als de bijpassende garnituren. Wild eten in de Achterhoek betekent dan ook een kennismaking met een rijke traditie van de streek. Rijk in kwaliteit en rijk in kwantiteit. Want er zijn liefst 29 (hotel-)restaurants die vanaf half oktober die heerlijke wildgerechten serveren. Kijk op www.wildetenindeachterhoek.nl voor alle informatie.

15 tot en met 21 oktober: 3 gangenmenu voor ¤ 29
De Achterhoekse wildrestaurants zijn trots, dat zij al zo lang met elkaar samenwerken. Dat is in 2009 al 29 jaar! Genoeg reden om dat met elkaar te vieren. Vanzelfsprekend kunnen de restaurantgasten profiteren van deze bijzonder lange samenwerking. Dit jaar wordt gedurende de eerste week van 'Wild eten in de Achterhoek', van donderdag 15 oktober tot en met woensdag 21 oktober een bijzondere actie gevoerd. Die week voeren alle deelnemende restaurants een speciaal driegangen wildmenu voor de uniforme prijs van ¤ 29 (omdat wild eten in de Achterhoek dit jaar 29 jaaar bestaat). Hoe dat menu eruit ziet, wisselt per restaurant.

Wildwijn 2009: Doolhof Wine Estate, Wellington, Zuid Afrika Alle 29 restaurants voeren tijdens het wildseizoen dezelfde wildwijn. Die komt dit jaar van het Zuid-Afrikaanse Doolhof Wine Estate, waarvan de historie teruggaat tot het jaar 1712. In 2003 kocht de Engelse familie Kerrison het domein en bouwde een geheel nieuwe wijnmakerij met de meest moderne apparatuur en eersteklas eikenhouten fusten voor de rijping. Al snel werden op alle belangrijke internationale wijnconcoursen prijzen in de wacht gesleept. De 2007 Doolhof Cape Boar, de wildwijn van 2009, is een bijzondere blend van merlot, syrah en malbec. De wijn heeft een jaar op Frans eikenhout gerijpt. Dit geeft de wijn een subtiele houttoon zonder overheersend te zijn. Opvallend is de diepe, donkerrode kleur. De geur is krachtig en boeiend met rijp donker fruit. Dit donkere fruit komt in de smaak fraai terug met een hint van koffie, specerijen en in de afdronk een mooie vanilleachtige afronding van de rijping op eikenhout. Een ideale begeleider van wildgerechten. Hij staat dit najaar bij alle wildrestaurants op de kaart voor ¤ 229.

Arrangementen
De (hotel)restaurants bieden veel interessante arrangementen. Ze variëren van een tien-gangen wildproeverij met bijpassend zeven-glazen wijnarrangement tot bijvoorbeeld driedaagse wildarrangementen met op een van de avonden diner dansant. Of arrangementen waarbij je in twee verschillende wildrestaurants (ook met Michelin-ster!) dineert en op één locatie overnacht. Maar er is ook het Woolds WildPad-arrangement, dat bestaat uit diner met daarna een stief kwartier wandelen over het wildpad incl paraplu en zaklantaarn om voor je overnachting uit te komen bij een prachtig landgoed. Gratis overnachten na je diner kan overigens ook! En de prijs: er is al een tweedaags wildarrangement voor ¤ 85 p.pp. Kijk op www.wildetenindeachterhoek.nl voor alle bijzondere arrangementen.

Gratis brochure
Alle informatie over Wild eten in de Achterhoek is vermeld in de gratis wildbrochure. Deze is vanaf 15 september verkrijgbaar bij de grotere VVV's in ons land en bij het Achterhoeks Bureau voor Toerisme, Postbus 4106, 7200 BC ZUTPHEN, www.vvvachterhoek.nl en www.wildetenindeachterhoek.nl