Gemeente Utrecht

Bijzonder bewegingsprogramma voor ouderen in Ondiep

Ouderen in de buurt Ondiep (Noordwest) kunnen vanaf deze maand meedoen met het beweegprogramma GROSSO. Dat is bedoeld voor inwoners van 65 tot 74 jaar die daadkrachtiger en energieker in het leven willen staan. Het programma wordt drie jaar lang aangeboden. Enkele deelnemers geven samen met wethouder Rinda den Besten (Volksgezondheid) op donderdag 15 oktober het officiële startsein in dienstencentrum De Plantage.

GROSSO staat voor 'Geïntegreerde en Revitaliserende Ondersteuningsaanpak voor Sociale en gezondheids Stimulering voor Ouderen met een lage sociaal economische status'. Het is voor het eerst dat in Nederland gericht op deze groep ouderen een programma wordt aangeboden waarin bewegen wordt gecombineerd met voorlichting en trainingen over positief in het leven staan.

Om deelnemers te werven, zijn alle ruim 800 oudere bewoners van Ondiep per brief over het programma ingelicht. Meer dan 500 belangstellende ouderen zijn vervolgens persoonlijk benaderd door vrijwilligers van Portes. Daarbij is het programma verder toegelicht en de geschiktheid van het programma voor de betreffende bewoners besproken. Er kunnen twee groepen van zestien ouderen starten.

Beweging en informatie
Bij de officiële start op 15 oktober krijgen de deelnemers een fittest aangeboden. Vanaf die dag kunnen zij wekelijks deelnemen aan verschillende beweegactiviteiten in een groep. Naast bewegen zijn er voor deelnemers van GROSSO ook voorlichtingsbijeenkomsten over onder meer gezonde voeding, medicijngebruik en (sociale) voorzieningen in de wijk. Ook zijn er trainingen waarin men leert de balans weer te vinden en weerbaar en positief in het leven te staan.

Het programma is ontwikkeld door de Rijksuniversiteit Groningen en het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen. In Ondiep verzorgen welzijnsorganisatie Portes, Sportservice Midden Nederland, Rijksuniversiteit Groningen en gemeente (GG&GD Utrecht) samen de uitvoering van GROSSO.




Gemeente Utrecht