European Parliament

Europarltv: Cecilia Malmstöm over het Verdrag van Lissabon

Het verdrag van Lissabon, dat momenteel wacht op de goedkeuring van de Tsjechische President om in werking te treden, is een lang document van meer dan 300 pagina's. Ben je benieuwd naar wat dit Verdrag gaat veranderen? Hieronder zetten wij de invloed van dit Verdrag op jouw leven en het dagelijks werk van het Parlement uiteen.

Veranderingen voor het Europees Parlement

Lissabon zal het Europees Parlement als wetgever op gelijke voet stellen met de Raad (met een paar uitzonderingen) en hiermee krijgen de leden die jij direct verkozen hebt meer te zeggen.

De bevoegdheden van het Europees Parlement worden vergroot op het gebied van de begroting van de EU, landbouwbeleid, justitie en binnenlandse zaken.

Het totaal aantal leden wordt 751.

De Voorzitter van de Commissie wordt door het Europees Parlement gekozen op voorstel van de Europese Raad die rekening moet houden met de uitslag van de Europese verkiezingen en overleg moet plegen met het Parlement.

Andere veranderingen

Het Verdrag betekent meer macht voor de burgers aangezien zij de mogelijkheid krijgen om de Commissie te vragen met nieuwe beleidsvoorstellen te komen (met een miljoen handtekeningen).

Er komt een Voorzitter van de EU in plaats van het huidige roterend voorzitterschap van lidstaten. Daarnaast komt er een Hoge Vertegenwoordiger voor buitenlands en veiligheidsbeleid (gebaseerd op de huidige post) en daarnaast zal er een externe dienst worden gecreëerd die de EU beter in staat stelt om met één stem te spreken op het wereldtoneel.

Voor het eerst komt er de mogelijkheid voor lidstaten om zich uit de Unie terug te trekken.

Het handvest van grondrechten wordt juridisch bindend. Dit betekent dat alle EU-wetten (met een paar uitzonderingsbepalingen voor Polen en het Verenigd Koninkrijk) die worden voorgesteld en ten uitvoer gebracht de rechten uit het handvest moeten eerbiedigen.

Een nieuw waarschuwingssysteem geeft de nationale parlementen acht weken om te debatteren in het geval dat een EU-wetsontwerp zijn gezag overschrijdt.

De Raad gaat minder achter gesloten deuren stemmen en vergaderen en over minder zaken met unanimiteit beslissen. Kwesties over belastingwetgeving en defensie blijven wel met unanimiteit gebeuren.

Volgende stappen

Het Verdrag van Lissabon, ook bekend als het Hervormingsverdrag, werd in december 2007 door de 27

EU-lidstaten ondertekend. Ierland was het enige land dat een referendum hield om het Verdrag te ratificeren en keurde na een eerste afwijzing het Verdrag op 2 oktober 2009 goed.

De inwerkingtreding van het Verdrag ligt nu in handen van de Tsjechische Republiek. Het Tsjechische parlement heeft het bekrachtigd maar President Vaclav Klaus weigert het te ondertekenen. Wanneer het Verdrag door dit laatste land is geratificeerd, treedt het de maand daarop in werking.

REF. : 20091009STO62247