Gemeente Bussum

Tweede Kamer voor uitstel gemeenteraadsverkiezingen in Bussum

Burgemeester Schoenmaker: ,,Niet aan burgers uit te leggenâ

Â

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft op donderdag 15 oktober ingestemd met het voorstel om de gemeenteraadsverkiezingen in Bussum uit te stellen van volgend jaar maart naar november 2010.

Â

Â

Volgens het gemeentebestuur van Bussum is dit besluit niet alleen voorbarig, het belemmert ook een zorgvuldige besluitvorming over de toekomst van de gemeente, zo laat burgemeester Milo Schoenmaker van Bussum in een eerste reactie weten.

Â

Schoenmaker: ,,Uitstel van verkiezingen naar volgend jaar november, is niet aan burgers uit te leggen. Het is namelijk maar zeer de vraag of een fusie van Bussum met Weesp, Naarden en Muiden er wel komt. Naar de huidige inschattingen zal een eventueel wetsontwerp met die strekking namelijk onvoldoende steun in het parlement krijgen. En als Bussum al gedwongen zou worden tot een dergelijke fusie, dan is de ingangsdatum van 1 januari 2010 al helemaal onrealistisch.Â

Â

Heel Nederland gaat in maart naar de stembus en kan gebruik maken van het democratische recht om één maal in de vier jaar te mogen stemmen. De inwoners van Bussum, die zich massaal in een peiling tegen deze fusie hebben gekant, wordt dat recht ontnomen.

Â

Het zou veel beter zijn wanneer de inwoners van Bussum, Naarden, Weesp en Muiden gewoon in maart hun stem uitbrengen voor hun eigen gemeenteraad. Dat heeft als groot voordeel dat er dan voldoende ruimte is voor het vinden van oplossingen voor nog te inventariseren regionale knelpunten. Die oplossingen kunnen gevonden worden in alternatieve bestuurlijke varianten en/of alternatieve vormen van samenwerking.

Â

Kennelijk acht ook de staatssecretaris dat nog steeds mogelijk, omdat zij de Raad van State heeft gevraagd daar speciale aandacht aan te besteden.

Wanneer de verkiezingen inderdaad zouden worden uitgesteld naar november 2010 en tegelijkertijd ingezet blijft worden op een fusie per 2011, is die ruimte er niet en wordt in de loop van het volgende jaar de druk op de ketel alleen nog maar groter.

Â

Positief is overigens wel dat vrijwel alle Kamerfracties hebben benadrukt dat met instemming met het uitstel van verkiezingen op geen enkele wijze een voorschot is genomen op een gemeentelijke herindeling, in welke vorm dan ook. Dat betekent dat er nog volop ruimte is om met goede argumenten de Kamerleden ervan te overtuigen dat deze fusie geen goede oplossing isâ.