Vlaamse Overheid

Beslissingen van de Vlaamse Regering - vrijdag 16 oktober 2009

Op voorstel van minister-president Kris Peeters Het decreet over de ontbinding van het Vlaams Agentschap Ondernemen (VLAO) delegeerde de opheffing van de VLAO-reglementering aan de Vlaamse Regering. Ondertussen zijn alle maatregelen uitgevoerd om de activiteiten, middelen en personeel van het Vlaams Agentschap Ondernemen over te hevelen naar het nieuwe Agentschap Ondernemen. De Vlaamse Regering keurt nu principieel het besluit goed dat het decreet uitvoert. Het besluit gaat nu voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering kent opleidinggssteun toe aan volgende ondernemingen: nv BASF Antwerpen (597.000 euro), Carrefour Belgium nv (529.000 euro), nv BP Chembel in Geel (1 miljoen euro), nv Porthus in Lier (806.000 euro), Sony Europe (Belgium) nv in Zaventem (1 miljoen euro) en nv Wienerberger in Kortrijk (535.000 euro).

Op voorstel van minister-president Kris Peeters Via de huidige Waarborgregeling kunnen ondernemingen een waarborg verkrijgen voor nieuwe investeringen en nieuw bedrijfskapitaal. Overbruggingsfinancieringen worden slechts in zeer beperkte mate toegelaten. Door de financiële crisis hebben ondernemingen echter een tekort aan liquiditeiten, waardoor ze nood hebben aan overbruggingsfinancieringen, zodat ze hun voorziene afbetalingen tijdelijk kunnen uitstellen. Een tijdelijke uitbreiding van de Waarborgregeling naar overbruggingsfinanciering toe komt hieraan tegemoet. De regering keurt daarom het 'Urgentiebesluit ter' goed, dat de Waarborgregeling in deze zin aanpast.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Europese Dienstenrichtlijn (EDRL) wil een centraal contactpunt uitbouwen voor aanbieders van diensten (Uniek Loket), waar de burger alle procedures en formaliteiten rond de toegang en uitoefening van een dienst moet kunnen afwikkelen. De Vlaamse Regering legde daarrond al een aantal principes vast, die ze nu definitief goedkeurt. Ze valideert ook de concrete vertaling van deze principes in project- en werkstructuur.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering kent bijna 5,2 miljoen euro investerings- en 2 miljoen euro opleidingssteun toe aan FORD-WERKE GmbH Fabrieken in Genk. Aan deze steun wordt wel de voorwaarde gekoppeld dat de tewerkstelling moeten worden gewaarborgd tot eind 2014. Bij daling van de tewerkstelling worden de bedragen in verhouding aangepast.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois De Vlaamse Regering stemt in met een koninklijk besluit tot berekening en verdeling, voor het jaar 2009, van het bijzonder krediet ten voordele van de gemeenten op wiens grondgebied zich eigendommen bevinden die vrijgesteld zijn van de onroerende voorheffing, kortweg het krediet Dode Hand. Ze verzoekt de federale regering om voor de toekomstige verdelingen van het dekkingspercentage van het bijzonder krediet, nu vastgesteld op 72% van de niet-inning van de gemeentelijke opcentiemen op de onroerende voorheffing, te verhogen gezien de sterke stijging van het aantal gemeentelijke opcentiemen sinds 1993.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois De Vlaamse Regering stelt Peter De Wilde, met ingang van 1 november 2009, aan als administrateur-generaal van het Intern Verzelfstandigd Agentschap Toerisme Vlaanderen.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois De Vlaamse Regering oefent een rechtstreeks goedkeuringstoezicht uit op gemeenten die ter sanering van hun financiën leningen hebben gesloten waaraan het Vlaamse Gewest zijn waarborg heeft verleend. Dit toezicht gebeurt via een begeleidingscommissie. Om te beantwoorden aan de huidige bevoegdheidsverdeling moet de vertegenwoordiging van de Vlaamse Regering in de begeleidingscommissies voor de steden Antwerpen en Gent worden aangepast. De Vlaamse Regering legt deze vertegenwoordiging daarom vast.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen De Vlaamse Regering beslist tot toekenning van een financiële tegemoetkoming aan onthaalouders en kinderopvangvoorzieningen voor een basisopleiding levensreddend handelen bij kinderen. Op die manier wordt een belangrijke impuls gegeven om zich in regel te stellen met de verplichting tot het behalen van zo'n attest.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen De Vlaamse Regering kent 61.000 euro subsidie toe aan vzw De Triangel in Lovendegem voor het project 'Continuering van het lopende begeleidingsaanbod in een intersectoraal knelpuntdossier'.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering deelt het wegvak van de gewestweg N330a - Nieuwstraat tussen kilometerpaal 0,000 en kilometerpaal 0,964 op het grondgebied van de gemeente Koksijde in bij de gemeentewegen en draagt daarmee de eigendom over aan de gemeente Koksijde.

Op voorstel van minister Freya Van den Bossche en minister Philippe Muyters
Na advies van de SERV en van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het decreet tot uniformisering van de toezichts-, sanctie- en strafbepalingen die zijn opgenomen in de regelgeving van de sociaalrechtelijke aangelegenheden waarvoor de Vlaamse Gemeenschap en het Vlaamse Gewest bevoegd zijn. Het gaat om een actualisering van de bestaande inspectiebevoegdheden van de afdeling Inspectie Werk en Sociale Economie. Het ontwerp van wijzigingsdecreet wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Freya Van den Bossche en minister Philippe Muyters
De Vlaamse Regering beslist tot gedeeltelijke verdeling van een provisioneel krediet in het kader van de financiering van de dakisolatiepremies.

Op voorstel van minister Philippe Muyters De Vlaamse Regering beslist de vervaltermijn voor de definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Domein Zangersheide in Lanaken', voorlopig vastgesteld op 19 december 2008, te verlengen met 60 dagen, omwille van het garanderen van de eventueel noodzakelijke verwerkingstijd na het vereiste advies van de Raad van State.

Op voorstel van minister Philippe Muyters In het kader van het Economisch Netwerk Albertkanaal beslist de Vlaamse Regering principieel tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan "Specifiek regionaal bedrijventerrein met watergebonden karakter 'Lanaken'". Het besluit wordt voor advies ingediend bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Philippe Muyters Op 10 juli 2008 besliste de Vlaamse Regering principieel om de inning van de verkeersbelastingen vanaf 2010 in eigen beheer te nemen. Die datum blijkt door een aantal omstandigheden nu onhaalbaar. De Vlaamse Regering beslist daarom principieel om de inning van de verkeersbelastingen pas vanaf 1 januari 2011 in eigen beheer te nemen. Ze gelast de Vlaamse minister bevoegd voor Financiën en Begroting deze beslissing te betekenen aan de federale regering en deze te agenderen op het Overlegcomité.

Op voorstel van minister Philippe Muyters De Vlaamse Regering beslist de vervaltermijn voor de definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Spartacus: lijn Hasselt-Maastricht tussen Diepenbeek en Bilzen' te verlengen met 60 dagen, om de eventueel noodzakelijke verwerkingstijd na het vereiste advies van de Raad van State te kunnen garanderen. Het Spartacusplan van De Lijn wil een hoogwaardig netwerk van regionaal openbaar vervoer uitbouwen in Limburg, als volwaardig alternatief voor de personenwagen.

Op voorstel van minister Pascal Smet
Het decreet over het volwassenenonderwijs heeft bepaald dat het volwassenenonderwijs modulair georganiseerd wordt. Daardoor moet de personeelsregelgeving worden aangepast, zodat opdrachten van personeelsleden gekoppeld worden aan het criterium 'module' of 'opleiding', in plaats van zoals vroeger aan het criterium 'vak'. De Vlaamse Regering wijzigt daarom principieel het besluit over de ambtshalve concordantie en keurt het besluit over de individuele concordantie in het secundair volwassenenonderwijs principieel goed. Beide besluiten worden voor onderhandelingen voorgelegd aan de sociale partners, daarna gaan ze voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Pascal Smet
Volgens het decreet op het volwassenenonderwijs moet de personeelsregelgeving van het personeel van de Centra voor Volwassenenonderwijs aangepast worden aan de modulaire organisatie. Daarom keurt de Vlaamse Regering principieel een besluit goed tot wijziging van het koninklijk besluit over de bezoldigingsregeling van het onderwijzend personeel en het besluit over de nuttige ervaring als bekwaamheidsbewijs voor personeelsleden van het onderwijs. Het wijzigingsbesluit wordt voor onderhandelingen op de agenda geplaatst van de bevoegde onderhandelingscomités.

Op voorstel van minister Pascal Smet
Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief het besluit goed over de eindtermen en de ontwikkelingsdoelen in het secundair onderwijs. Ze keurt meteen ook het ontwerpdecreet definitief goed dat dit besluit bekrachtigt. Het ontwerpdecreet wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Pascal Smet
In uitvoering van cao IV hecht de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, haar definitieve goedkeuring aan het besluit over de terbeschikkingstelling wegens persoonlijke aangelegenheden voor de personeelsleden van het onderwijs. Het regelt deze vorm van verlof voor de vastbenoemde en tijdelijke personeelsleden.

Op voorstel van minister Pascal Smet
Het Onderwijsdecreet XIX herziet het stelsel van taalkennisvereisten voor onderwijspersoneel (onderwijsinspectie inbegrepen), zowel voor de vereiste taalkennisniveaus als voor de manieren om die te bewijzen. De Vlaamse Regering hecht nu haar principiële goedkeuring aan het uitvoeringsbesluit dat de mogelijkheden om de taalkennis te bewijzen voor personeelsleden regelt. Het besluit wordt voor onderhandelingen op de agenda geplaatst van de bevoegde onderhandelingscomités.