Rochdale


15 oktober 2009
Rochdale en Nawon beëindigen samenwerking

Woningstichting Rochdale en Woningbelegger Nawon zijn in goed overleg tot beëindiging van hun samenwerking gekomen. Rochdale koopt van Nawon de flats Geldershoofd en Hogevecht in Amsterdam Zuidoost terug. Hierdoor wordt de zakelijke relatie tussen partijen beëindigd. Voor zowel Rochdale als Nawon heeft deze transactie financieel gezien een neutrale uitwerking.

Deze beslissing is in nauw overleg met de minister en de externe toezichthouders van Rochdale genomen en past volledig in het herstelplan. Daarnaast vindt Rochdale het volkshuisvestelijk gezien beter om het beheer in eigen handen te hebben. Nawon wil zich in de toekomst gaan focussen op onder meer nieuwbouwprojecten en de Duitse woningmarkt.

Bestuurscrisis
In 2006 en 2007 heeft Rochdale de flats Hogevecht bestaande uit ca 250 woningen en Geldershoofd bestaande uit ca 500 woningen aan Nawon verkocht. Destijds is bij de verkoop contractueel vastgelegd dat woningstichting Rochdale het dagelijks beheer over beide flats zou blijven uitvoeren, waardoor de zakelijke relatie tussen Rochdale en Nawon een structureel karakter heeft. In de berichtgeving die volgde op de bestuurscrisis eind 2008 bij Rochdale, zijn ook deze transacties negatief in het nieuws gekomen. Een ontwikkeling waar beide partijen niet gelukkig mee zijn en die ook invloed heeft gehad op bovengenoemde beslissing.

Beheer
De beëindiging wordt geëffectueerd doordat Rochdale de beide complexen van Nawon terugkoopt op een zodanige wijze dat deze terugkoop voor beide partijen financieel neutraal uitwerkt. De totale koopprijs bedraagt ca 46 miljoen. Voor Geldershoofd wordt er vanuit gegaan dat deze woningen in de verhuur blijven en niet worden verkocht. Voor Hogevecht geldt dat de verkoop van woningen gewoon doorloopt. De bewoners van beide flats zullen van de terugkoop geen hinder ondervinden.


-o-o-