Gemeente Terneuzen

Vierde rapportage over duikongeval

Lees hier de persverklaring van burgemeester Jan Lonink naar aanleiding van het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over het duikongeval.
Op 12 maart 2008 is het duikteam van de brandweer Terneuzen ingezet bij een zoektocht naar een voertuig in het kanaal van Gent naar Terneuzen. Tijdens de zoekactie raakt Wim Matthijssen, een van de duikers, in nood en overlijdt dezelfde avond. Naar aanleiding van het duikongeval hebben de Arbeidsinspectie en de IOOV reeds twee onderzoeksrapporten gepubliceerd. De gemeente stelde daarnaast zelf een evaluatierapport op. De Onderzoeksraad voor Veiligheid deed ook een studie naar het ongeval en maakte de resultaten vandaag bekend.

Persverklaring van burgemeester Jan Lonink:

"Helaas, allereerst voor de familie van Wim en alle andere betrokkenen, wijst ook dit rapport geen directe oorzaak aan van het duikongeval. Het rapport levert wel de brede beschouwing op landelijk niveau waar wij zelf om verzocht hebben. Het is door die bredere context een belangrijke aanvulling op de eerdere onderzoeken.

In de meeste constateringen die deze raad specifiek over het duikongeval in Terneuzen doet, sluit zij aan bij de eerdere rapporten waarbij - naast de directe gebeurtenis - vooral naar alle indirecte omstandigheden is gekeken waarin het ongeluk heeft plaatsgevonden. Uit het rapport komen waardevolle aandachtspunten en aanbevelingen naar voren. De punten die zich richten op Terneuzen nemen wij uiteraard ter harte.

De raad doet ook een groot aantal aanbevelingen in de landelijke context van het brandweerduiken. Hieruit concludeer ik dat het goed is als over het brandweerduiken in Nederland door alle betrokken instanties een brede discussie zal volgen. Die gaat wat mij betreft dan over de wijze waarop de discipline zich in de toekomst integraal kan ontwikkelen en hoe de grote hoeveelheid leidraden en regelgeving kan worden gebundeld.

De te voeren landelijke discussie sluit aan op de inspanningen die verricht zijn. Want sinds maart vorig jaar staat dit onderwerp hoog op de agenda van diverse organisaties. Binnen korte tijd is al een groot aantal belangrijke stappen gezet. Hierbij denk ik onder andere aan de aanpassing van de lesstof en examens voor brandweerduikers. Dit geeft mij het vertrouwen dat de lessen die uit de analyse van ongevallen naar voren komen daadwerkelijk leiden tot structurele verbeteringen bij alle betrokkenen organisaties.

De leerpunten die nu naar voren zijn gekomen onderschrijven mijn mening dat bij specialismen, zoals brandweerduiken, samenwerking op regionaal of landelijke niveau nodig is om kwaliteit en veiligheid te borgen. Veel van de aanbevelingen voor Terneuzen zijn door ons al eerder opgepakt (meer informatie in bijlage 11 van het rapport). Binnen onze eigen organisatie is de laatste jaren, voordat het tragische ongeval plaatsvond en daarna, volop geïnvesteerd in de kwaliteit van de Terneuzense brandweer. Ik denk hierbij aan de aanschaf van extra materieel, veiligheidsmiddelen, uitbreiding van menskracht en de nadrukkelijkere aandacht voor werkprocessen binnen het korps.