Gemeente Nijmegen

persbericht

Datum Nummer persbericht 13 oktober 2009 091013R

Canon en Huis van de Geschiedenis markeren start Week van de Geschiedenis

Burgemeester Thom de Graaf neemt op vrijdag 16 oktober om 19.30 uur tijdens de Nacht van de Geschiedenis het eerste exemplaar van de Canon van Nijmegen in ontvangst en markeert daarmee de opening van het Huis van de Geschiedenis. De nacht is het startsein voor de Week van de Geschiedenis, die loopt van 17 tot en met 25 oktober.

Het Huis van de Geschiedenis en de Nijmeegse canon vertellen de hoofdlijnen van de locale geschiedenis. In de canon staat wat iedere inwoner van Nijmegen zou moeten weten over de geschiedenis, cultuur en samenleving van de stad. Net als de landelijke canon bestaat de Nijmeegse versie uit vijftig thema's. De thema's zijn zoveel mogelijk gekoppeld aan concrete plekken of bijzondere voorwerpen in Nijmegen. Het eerste exemplaar van dit geschiedenisboek wordt tijdens de nacht van de geschiedenis aangeboden aan burgemeester Thom de Graaf door de voorzitter van de Canoncommissie, mevrouw prof. Dr. D. Verhoeven, bijzonder hoogleraar geschiedenis van Nijmegen.

Deze feestelijke boekpresentatie markeert de ingebruikname van het Huis van de Geschiedenis, gevestigd in de Mariënburgkapel. Het huis biedt ruimte aan een permanente expositie over de geschiedenis van de stad en daarnaast aan wisselende exposities en activiteiten als lezingen en debatten.

Op zaterdag 17 oktober is het Huis van de Geschiedenis van 11.00 tot 17.00 uur voor publiek geopend. Vanaf 19 oktober kunnen bezoekers wekelijks terecht op dinsdag tot en met vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur.

De overhandiging van de Canon en de opening van het Huis van de Geschiedenis zijn onderdeel van het programma tijdens de Nacht van de Geschiedenis. De nacht is startsein voor de Week van de Geschiedenis. Van 17 tot en met 25 oktober worden er diverse historische activiteiten georganiseerd in de stad. Nijmegen is dit jaar voor het eerst deelnemer aan de Week van de Geschiedenis. Programma Nacht van de Geschiedenis 19.30 uur Lezing 'Nijmegen herinnert' en presentatie Canon van Nijmegen De boekpresentatie van de Canon van Nijmegen wordt voorafgegaan door de vijfde lezing in de cyclus 'Nijmegen herinnert...' met deze keer als thema de Canon van Nijmegen. Dolly Verhoeven, bijzonder hoogleraar Geschiedenis van Nijmegen, bespreekt waarom iedere inwoner en bezoeker van onze stad de vijftig hoogtepunten uit de geschiedenis zou moeten kennen. Ook de burgemeester zal in zijn toespraak aandacht besteden aan het belang van geschiedenis. Drs. P. Timmermans, voorzitter van de Stichting Stadsgeschiedenis, licht de totstandkoming van de educatieve digitale versie van de stadsgeschiedenis toe. Aansluitend neemt de burgemeester om 20.30 uur in de Mariënburgkapel het eerste exemplaar van de Canon in ontvangst.

Gratis toegangskaarten voor deze lezing en presentatie zijn verkrijgbaar bij de kassa van LUX.

21.00 uur Nijmeegse Geschiedenisquiz In het Regionaal Archief aan de Mariënburg wordt de eerste aflevering van de Nijmeegse Geschiedenisquiz gehouden.

21.30 uur Binnenstad Tijdens een rondleiding wordt op zeven locaties in de binnenstad de Nijmeegse geschiedenis tot leven gewekt. De wandeling start direct na de Geschiedenisquiz (startpunt: gemeentearchief)

Verschillende organisaties, instellingen en verenigingen organiseren in de Week van de Geschiedenis activiteiten voor een breed publiek. Het programma is te vinden op www.nijmegen.nl/weekvandegeschiedenis