Algemene Onderwijsbond

het Onderwijsblad nr 16 17 oktober 2009

Utrecht, 16 oktober 2009

Hierbij de belangrijkste onderwerpen uit het nieuwe nummer van Het Onderwijsblad nr 16 van 17 oktober, dat aanstaande vrijdag en zaterdag bij de leden van de Algemene Onderwijsbond wordt bezorgd.

Vakdocent dreigt te verdwijnen in mbo Uit onderzoek blijkt dat een kwart van de vakdocenten een vak geeft waar ze niet zelf voor kozen. Zeer demotiverend, vinden ze. Vakdocenten worden overal voor ingezet, voelen zich manusjes-van-alles, tennisbal of grabbelton. Moeten mbo-docenten alles kunnen? Verdwijnt de vakdocent? De manager is daar geen voorstander van; de docenten willen hun vak terug.

AOb wil toponderwijs. Nu. Op het onderwijsfestival TOPONDERWIJS.NU op 21 november 2009 staat de professionalisering van al het onderwijspersoneel en onderwijskwaliteit centraal. Er is voor iedereen wat te halen: workshops over masteropleidingen, cursussen voor ondersteunend personeel, debatten over het beleid en voorlichting over de functiemix.

Twitter in het onderwijs In 140 tekens houden twitteraars - ook wel tweeps genoemd - elkaar op de hoogte van wat ze doen. Ook leerkrachten twitteren. Om ideeën uit te wisselen en op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen. "Collega's vinden het aanstellerij. Om het te begrijpen, moet je de spirit van Twitter aanvoelen."

Leraar kan het verschil maken bij kindermishandeling Kelderende leerprestaties. Agressief gedrag. Of juist heel teruggetrokken gedrag. Het kunnen allemaal signalen zijn van kindermishandeling. Die mogelijkheid is reëel. Drie op de honderd kinderen worden namelijk mishandeld. De leraar kan het verschil maken.