Scheikundigen starten hedge fund


AMSTERDAM, 20091016 -- Nederland is een hedge fund rijker: drie gepromoveerde wetenschappers met een scheikundige achtergrond en één econoom zijn op 1 september 2009 het MTR Quant Fund gestart. Dit fonds, gevestigd in Amsterdam, maakte in september een winst van 0,76%. Voorafgaand aan de opening van het fonds, handelden de oprichters 11 maanden met de strategie die nu aan beleggers wordt aangeboden en behaalden 13% winst. Vanaf 1 november 2009 zal het fonds worden opgenomen in de Finles/IEX Hollandse Hedge Fund index.

Emotieloos

De drie wetenschappers hielden zich tot enkele jaren geleden bezig met het verbeteren van industriële processen op basis van beschikbare data. Totdat zij ontdekten dat hun kennis van data-analyse ook goed toepasbaar is op de beurs. Vol passie stortten zij zich op het ontwikkelen van wiskundige handelssystemen die zonder enige menselijke tussenkomst op de beurs handelen. Deze systemen, ondergebracht in het MTR Quant Fund, bepalen volledig emotieloos wanneer, hoeveel en hoe vaak er wordt gehandeld. Hiermee is een belangrijk pijnpunt weggenomen aangezien handelen op basis van menselijke emoties vaak tot teleurstellende resultaten leidt. Het toepassen van natuurwetenschappelijke kennis op de beurs wint de laatste jaren sterk aan populariteit. Zo introduceert de Leidse universiteit vanaf volgend jaar het keuzevak econophysics, waarin natuurkundigen worden bekwaamd in het ontwikkelen van handelssystemen.

Absoluut rendement

De systemen nemen over de gehele wereld posities in en speculeren daarbij zowel op koersdalingen als koersstijgingen. Hierdoor ontstaat er een fonds dat onder alle marktomstandigheden winstgevend is. In de aanloop naar de start van het fonds handelden de oprichters van het fonds een jaar lang voor eigen rekening. Het hiermee geboekte resultaat van 13% toont aan dat het fonds zich uitstekend staande houdt in roerige beurstijden. In tegenstelling tot veel andere hedge funds konden de systemen van het MTR Quant Fund de doelstelling van absoluut rendement wel waarmaken tijdens de kredietcrisis.

Eerlijke beloningsstructuur

Na het rampjaar 2008 kregen veel fondsbeheerders kritiek te verduren over hun beloningsstructuur. Ondanks tegenvallende prestaties bleken zij namelijk nog steeds riante vergoedingen te ontvangen. De beheerders van het MTR Quant Fund geven gehoor aan deze kritiek door hun belangen op één lijn te brengen met die van beleggers. Enkel bij positieve resultaten incasseert de fondsmanager een vergoeding.

MTR Invest