NCRV

Het 3e Testament

Vergeving of Vergiffenis

Zaterdag 17 oktober

19.00 uur, Nederland 2

Het 3e Testament heeft vandaag als uitgangspunt âVergeving of Vergiffenisâ en vertelt drie verhalen.

Cor en Ria van de Bor hadden die avond in februari 2008 uitgebreid gevierd dat ze 45 jaar getrouwd waren. Vanwege het feest bleven hun zoon, schoondochter en kleinkind bij hen slapen. Rond half vier werden zij ruw uit hun slaap opgeschrikt door twee gemaskerde mannen met een vuurwapen. Op het kleine meisje na werd iedereen gekneveld en opgesloten. De overvallers gingen er met het geld vandoor dat ze voor hun feest hadden gekregen. Geld dat ze voor een goed doel bestemd hadden.

De overvallers zijn nooit gevonden. Cor en Ria proberen de draad weer op te pakken. Zouden zij de daders kunnen vergeven?

Voor Ellen Heijmerikx is het woord vergeving ook beladen. Haar ouders waren lid van de Noorse Broeders, een strenge christelijke geloofsgemeenschap. De jeugd van Ellen en van haar broer en zusters stond in het teken van onderwerping en tucht. Als volwassen vrouw die de gemeenschap verlaten heeft, kijkt Ellen terug en in haar boek Blinde Wereld beschrijft ze de gevolgen van dit geloof op het gezin. Ellen ziet haar ouders nauwelijks meer, normaal contact met haar zussen is niet mogelijk. Wanneer ze in de bibliotheek uit haar boek voorleest blijken zich onder haar publiek toehoorders te bevinden die hetzelve aan den lijve hebben ondervonden.

Opbiechten wat je verkeerd gedaan hebt en daarvoor vergeving ontvangen.De biecht lijkt wat in onbruik te zijn geraakt in de rooms-katholieke kerk. Maar iets opbiechten kan positieve effecten hebben door datgene wat een mens âop zijn geweten heeftâ uit te spreken. Het kan het losgelaten worden, waarna iemand met een schone lei kan beginnen.