Gemeente Hilversum

Streekarchief Hilversum open op Landelijke Archievendag

publicatiedatum: vrijdag 9 oktober 2009

Op zaterdag 17 oktober opent het Streekarchief Gooi en Vechtstreek te Hilversum haar deuren in het kader van de Landelijke Archievendag. In het hele land bieden archieven op die dag bijzondere activiteiten. De Landelijke Archievendag is het begin van de Week van de Geschiedenis, die loopt tot en met 25 oktober 2009.

Expositie
Het thema van de Landelijke Archievendag is dit jaar `Oorlog en Vrede'. In de studiezaal van het Streekarchief is een expositie ingericht met allerlei archiefstukken rondom dit thema: van het dagboek van Albertus Perk tijdens de belegering van Naarden in 1814 tot documenten van de schutterij en van de Nieuwe Hollandse Waterlinie tot het Joods Lyceum. De tentoonstelling is te bezichtigen van 12:00 uur tot 17:00 uur.
Bezoekers krijgen ook de gelegenheid om een kijkje te nemen achter de schermen. Sinds juni dit jaar is het Streekarchief gehuisvest in het nieuwe stadskantoor van Hilversum. Om 13:00 uur, 14:00 uur, 15:00 uur en 16:00 uur zijn er rondleidingen door de nieuwe archiefbewaarplaatsen.

Verzetskranten online
In februari ging ook www.gooienvechthistorisch in de lucht, de gezamenlijke website van de drie archiefdiensten in de regio. Aansluitend bij het thema Oorlog en Vrede publiceert het Streekarchief nu een grote collectie illegale kranten op deze site. De kranten zijn te vinden door te zoeken op "illegale pers".
De verzetskranten laten de ontwikkeling van de Tweede Wereldoorlog zien en vooral de spotprenten van Korpershoek geven een heel eigen blik op de gebeurtenissen.

Streekarchief Gooi en Vechtstreek
archiefdienst voor Blaricum, Hilversum, Laren en Wijdemeren Bezoekadres: Oude Enghweg 23 (Stadskantoor) Hilversum