Dienstenbond CNV

Nieuws

16 oktober 2009

Nipte instemming wankele basis voor nieuwe cao drogisterijen

CNV Dienstenbond heeft in de afgelopen weken een ledenraadpleging gehouden over het eindbod van werkgevers voor de cao in de drogisterijbranche. Veel leden van CNV Dienstenbond gaan niet akkoord met de inhoud van het eindbod. Zij vinden de inhoud te mager. Ondanks de forse weerstand gaat een nipte meerderheid van de leden onder protest wél akkoord met de inhoud van het eindbod. CNV Dienstenbond is van mening dat deze beperkte instemming een wankele basis biedt voor een nieuwe cao. Ondanks het feit dat CNV Dienstenbond de mening van haar leden wil respecteren roept zij de werkgevers op om opnieuw te overleggen voordat de nieuwe cao definitief tot stand komt.

Veel leden van CNV Dienstenbond geven aan dat er binnen de drogisterijbranche gestreefd moet worden naar een betere cao. Concreet worden daarbij de volgende zaken benoemd:
de loonsverhoging van 1% per 1 oktober 2009 is te laag en wordt op een te laat moment gegeven.
Werknemers krijgen vanuit verschillende bedrijven binnen de branche te horen dat het onder omstandigheden nog steeds `goed' gaat en dat bedrijfsdoelstellingen gehaald worden. Zij kunnen dit niet rijmen met de inhoud van het eindbod.

Werknemers hebben blijvend te maken met een hoge werkdruk en zien daarvoor geen concrete maatregelen terug in het eindbod. Met name het niet doorbetalen van gewerkte pauzes wordt vaak genoemd.

De nieuwe cao biedt geen verbeteringen ten aanzien van het combineren van werk, zorgtaken en privé.

Het eindbod leidt tot forse weerstand. Dat is logisch aangezien CNV Dienstenbond het eindbod zelf ook al mager vond. Een nipte meerderheid van de leden is echter wel akkoord, alhoewel dat onder protest is. De leden van FNV Bondgenoten hebben in meerderheid niet ingestemd met het eindbod. Al met al is CNV Dienstenbond van mening dat het draagvlak voor een nieuwe cao heel wankel is.

CNV Dienstenbond wil uiteraard de mening van haar leden respecteren. Maar wij dringen wel aan op een spoedig overleg met de werkgevers in de branche voordat een nieuwe cao definitief tot stand komt. Daarmee hopen we alsnog tot een verbetering van het eindbod te komen.

Samen sterk!
Het zou mooi zijn als er in de cao alsnog verbeteringen kunnen worden aangebracht. CNV Dienstenbond gaat daarvoor haar best doen, maar het zal knap lastig worden. Als jij ideeën hebt om tot een beter resultaat te komen dan horen wij dat graag. CNV Dienstenbond zou graag een vuist willen maken voor:

* Een betere loonsverhoging

* Het doorbetalen van gewerkte tijd in pauzes en studietijd
* Zorgen voor betere mogelijkheden om werk en privé te combineren
* Concrete aanpak van de werkdruk

Om deze zaken in de toekomst binnen te halen hebben we meer leden nodig. Samen staan we veel sterker! Bespreek het lidmaatschap van CNV Dienstenbond eens met je collega's. Juist in tijden van economische crisis biedt CNV Dienstenbond zekerheid en bescherming. Het lidmaatschap is bij gebruikmaking van automatische incasso de eerste drie maanden gratis! Kijk voor alle voordelen van het lidmaatschap op onze site.