Unieke wandeltocht in Nederland loopt over contouren Afrika

Dit jaar wordt voor het vierde achtereenvolgende jaar de sponsorloop georganiseerd door de Hoogeveense Andreas Manna Stichting. Lopen voor een goed doel geeft tijdens de wandeling door Drenthe, Friesland en Overijssel extra energie om door te gaan. Het doel van de wandelroute is het realiseren van plezier voor de wandelaars en geld voor kinderen in Afrika. De wandeling vindt plaats in de herfstvakantie van 17 tot en met 23 oktober.

Deelname

Er kan 1, 2 of 3 dagen worden gelopen maar de organisatie nodigt wandelaars uit voor de hele week! Als de hele route wordt gelopen, dan ontvangt de deelnemer aan het eind een heuse Drentse zwerfkei met inscriptie! Voor de eerste 50 deelnemers zijn tegen een kleine vergoeding slaapplaatsen en een maaltijd beschikbaar. Voor bagage van de wandelaars is er vervoer geregeld. Vorig jaar meldden zich bijna honderd wandelaars aan, die de combinatie van wandelplezier als actie voor opvang van straat- en weeskinderen in Afrika helemaal zagen zitten. Want al lopend kunnen de wandelaars zich laten sponsoren. Dat is natuurlijk geen noodzaak, want ook het inschrijfgeld komt geheel ten goede aan de bouw van een nachtopvang in Ghana.

Uniek

Het unieke van de Afrikaloop zit in de vorm en de inhoud! De omtrek van het continent Afrika is op de kaart van noord Nederland gelegd. Op die manier ontstaat een wandelroute van zeven dagen. Op de trajecten wordt gelopen door de mooiste plekjes van noord Nederland. Er kan per dag gekozen worden uit verschillende afstanden, namelijk 20, 28 of 35 kilometer. De start is in Hoogeveen en de route loopt via Diever, Oosterwolde, Assen, Schoonoord, Coevorden en Hardenberg om ten slotte weer in Hoogeveen te eindigen. In de plaatsen die de wandelaars passeren staan gastgezinnen klaar om de wandelaars een warm onthaal te geven met bad, warme maaltijd, bed en ontbijt. Ook wordt een avondvullend programma georganiseerd door plaatselijke vrijwilligers. Het gaat om een programma met een "knipoog" naar Afrika bedoeld voor geïnteresseerde wandelaars en dorpsbewoners.

Sponsoring
De kosten die het organiseren van de tocht met zich meebrengt, worden zo laag mogelijk gehouden, omdat de vrijwilligers zoveel mogelijk zelf alles doen en bekostigen of gesponsord worden. De gemeenten Hardenberg en Hoogeveen geven daarbij een subsidie voor de exploitatiekosten. Vorig jaar leverde de Afrikaloop ruim éénentwintigduizend euro op die door de Wilde Ganzen nog eens met 70% vermeerderd werd. Niet alleen sponsoring - wat niet verplicht is - brengt geld in het laatje, de deelnemers betalen inschrijfgeld wat eveneens geheel ten goede komt aan de bouw van de nachtopvang. Ook diverse plaatselijke en regionale bedrijven sponsoren de actie.

Hulp aan straat- en weeskinderen
De Andreas Manna Stichting ondersteunt twee projecten in Afrika, in Kenia en Ghana en bestaat dit jaar vijftien jaar. Inmiddels heeft het werk van de stichting zoveel geld opgeleverd dat in Kenia in het dorp Karungu aan het Victoriameer een weeshuis voor vijftig kinderen is gerealiseerd, twee scholen en een ziekenhuis zijn gebouwd. Vanwege aids en malaria is op vele plaatsen in Oost Afrika een hele middengeneratie gestorven, zodat oma's zorgen voor kinderen en kinderen voor oma's. Het tweede project is het straatkinderenproject in de havenstad Takoradi in west Ghana. Door de bouw van een dag- en een nachtopvang wordt aan verweesde straatkinderen een veilig heenkomen geboden in de vorm van onderdak, voeding, kleding, scholing en hulp bij het opzetten van een eigen bedrijfje. Tot nu toe slapen de kinderen nog in de onveilige en smerige straten van Takoradi. Hulp van deze stichting is dan ook broodnodig. Dit jaar begint de stichting eveneens met hulp aan jonge meisjes in Oeganda. De plannen hiervoor zullen op de jubileumdag op 9 mei bekend gemaakt worden.

Informatie
Op de website van de Andreas Manna stichting is alle informatie te vinden over de Afrikaloop (www.andreasmanna.org) en wordt steeds het laatste nieuws over de Afrikaloop vermeld. Deelnemers kunnen zich aanmelden via de website. Klik op 'Afrikaloop' voor informatie en lees de verslagen en foto's van de wandelaars die meeliepen. Voor aanmeldingen en/of meer informatie kan contact opgenomen worden met Krista Schutte 0528-279206 of een mailtje via de website.

Wilt u weten waar u in Afrika loopt?

Hoogeveen - Angola (aan bijna het eind van de route kom je langs Ghana)

Diever - Liberië

Oosterwolde - Marokko

Assen - Libië

Schoonoord - Eritrea (deze dag kom je langs Kenia waar ook een project van de Andreas Manna

Stichting is)

Coevorden - Mozambique

Hardenberg - Zuid-Afrika

Voor informatie kunt u bellen met:

I. Prins, (vrijwilliger medewerkster AMS)

06-18640759