Bredase radiomaker genomineerd voor Europese prijs


BREDA, 20091010 -- De Bredase radiomaker René Oomen heeft een nominatie in de wacht gesleept voor de Prix Europa. De NPS heeft zijn documentaire Het jaar van Leon, die in oktober 2008 is uitgezonden, voorgedragen voor deze belangrijke radioprijs van de Europese Unie. René Oomen gaat in deze radiodocumentaire terug naar april 1966. In die fatale maand verongelukte op gruwelijke wijze zijn klasgenootje Leon. Hij was pas 10.

Het Jaar van Leon gaat over de onmacht van een kind en de maatschappij waarin het leeft om zo'n groot verdriet te verwerken. Over het schuldgevoel van het vriendje, dat erbij was toen het gebeurde. Over de meester die zei dat je `maar gewoon door moet gaan met je leven'.
Tegenwoordig staat er een heel leger hulpverleners klaar om kinderen te begeleiden in dit soort situaties. In 1966 kreeg je van de pastoor in het toen nog zeer katholieke Breda te horen dat het `een geschenk van God' was.
Dat dit een universeel thema is, blijkt wel uit het feit dat juist deze documentaire genomineerd is voor een Europese prijs.

De Prix Europa is in 1987 in het leven geroepen door de Europese Raad en is een competitie voor radio-, tv- en internetproducties van niet-commerciële omroepen en productiebedrijven uit heel Europa. Voor de Prix Europa 2009 zijn producties van in totaal 35 verschillende Europese landen genomineerd, verdeeld over 13 categorieën. De prijzen die te verdelen zijn, zijn elk ¤ 6.000,-- groot.

René Oomen is naast zijn werk voor de NPS al jaren actief als programmamaker bij StadsRadio Breda waar hij eindredacteur en presenator is van het kunst- en cultuurprogramma GrensGeluiden.

De documentaire `Het Jaar van Leon' is uitgezonden op zondag 12 oktober 2009 en is nog terug te beluisteren via www.hollanddoc.nl.

Het festival Prix Europa vindt plaats van 17 t/m 24 oktober in Berlijn.





Ingezonden persbericht