Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Chlamydia Screening bij jou in de buurt!

De GGD nodigt alle jongeren voor de tweede keer uit om mee te doen

De GGD Rotterdam-Rijnmond nodigt alle Rotterdamse jongeren van 16 t/m 29 jaar voor de tweede keer uit om mee te doen aan de Chlamydia Screening. IJsselmonde is in november aan de beurt.

Chlamydia is de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoening (soa). Door nu mee te doen aan de screening, voorkom je dat een eventuele infectie later gezondheidsproblemen bij je veroorzaakt. Het is de tweede keer dat jongeren in Rotterdam een uitnodiging voor de chlamydiascreening krijgen. Vorig jaar zijn ook alle Rotterdamse jongeren opgeroepen. Dit jaar willen we kijken of de screening effect heeft en minder jongeren besmet raken.

Persoonlijk
In de brief staat een persoonlijke inlogcode waarmee je op www.chlamydiatest.nl een testpakketje kunt aanvragen. Dit pakket krijg je in een blanco verpakking opgestuurd. Vrouwen nemen met een wattenstaafje zelf testmateriaal af uit de vagina. Mannen vangen urine op in een buisje. Daarna stuur je gratis het testpakketje op naar een laboratorium voor onderzoek. Binnen twee weken is de testuitslag bekend op www.chlamydiatest.nl. Met je persoonlijke inloggegevens kun je de testuitslag opvragen. Als je chlamydia blijkt te hebben, wordt je behandeld met een korte antibioticakuur. De gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld. Alleen met de persoonlijke inloggegevens kan de testuitslag worden opgevraagd. Niemand anders wordt van de testuitslag op de hoogte gebracht.

Het belang van een Chlamydia Screening
Chlamydia is de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoening onder Nederlandse jongeren. De helft van de mannen en 70 procent van de vrouwen merkt de chlamydia-infectie niet op. Chlamydia kan op de langere termijn bij vrouwen leiden tot onvruchtbaarheid en buitenbaarmoederlijke zwangerschap en bij mannen kan de infectie een ontsteking aan de prostaat en bijbal veroorzaken.