Socialistische Partij

Tussen Cohen en Welten komt het niet meer goed

19-10-2009 * De werkrelatie tussen burgemeester Cohen en politiecommissaris Welten is zo slecht geworden dat de noodzakelijke aanpak van de veiligheid van de stad erdoor onder druk kan komen te staan. "Welten is buiten zijn boekje gegaan door naar de pers te lopen. Dus Cohen moet nu ingrijpen", zegt SP-fractievoorzitter Remine Alberts. Welten heeft niet alleen problemen met de burgemeester, hij zegt ook dat hij niet blij is met minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken) "Nou, als het gaat om bezuinigingen op de mankracht van de politie kan ik het helemaal met hem eens zijn. Ter Horst luistert ook niet naar de kritiek van de agenten op straat. Dat blijkt uit het onderzoek dat de SP landelijk onder de politie heeft uitgevoerd. Ter Horst is niet de minister van politie. De politie heeft meer last van haar dan voordeel. Wat mij betreft zou ze zo mogen opstappen. Maar het gaat mij niet om de relatie van Welten met de minister."

Wat heeft Welten dan verkeerd gedaan?
"Zoals gezegd: Welten heeft ook problemen met Cohen. En die probeert hij op te lossen door zijn klachten te ventileren in een interview in de krant. Dat is onacceptabel en zo werkt het ook niet. Hij had de burgemeester gewoon moeten bellen en moeten zeggen: 'Job, zo gaat het niet langer.' Maar we weten al lang dat het niet botert tussen die twee. Welten heeft de burgemeester al vaker omzeild door direct naar de pers te lopen. Als het zo met de samenwerking tussen die twee gesteld is, hoe kunnen we dan in hemelsnaam de veiligheid in de stad verbeteren?"

En dus moet Welten weg?
"In het interview in NRC zegt hij dat hij in ieder geval over twee jaar vertrekt en dat hij op dit moment niet gelukkig is met zijn werk. Hij vindt dat hij te weinig ruimte krijgt van de burgemeester. Als hij niet tevreden is met de aanpak van Cohen, is er maar één mogelijkheid: opstappen."

En Cohen treft geen blaam?
"De commissaris klaagt dat hij kort gehouden wordt door Cohen. Wat ons betreft heeft de burgemeester hem nog veel te vaak zijn gang laten gaan, gezien eerdere kwesties. Je kunt je afvragen waarom hij Welten vijf jaar geleden zo graag naar Amsterdam wilde halen. Cohen heeft er diep voor in de buidel getast."

Hoe nu verder?
"Amsterdam heeft flink wat veiligheidsproblemen op dit moment. Er zijn schietincidenten in Zuidoost, mensen durven niet over straat en uit onderzoek blijkt dat jonge Amsterdamse mannen vaak een wapen dragen en niet schromen het te gebruiken. Amsterdammers en de gewone politiemensen op straat die hier dagelijks mee te maken hebben, zijn niet gebaat bij een conflict aan de top. Als het aan de SP ligt, houdt Welten de eer aan zichzelf."