Gemeente Borsele

Borsele reageert op kwaliteitscriteria voor regionale uitvoeringsdiensten

Rijk, provincies en gemeenten willen de kwaliteit van het verlenen van onder andere milieu- en bouwvergunningen verbeteren. Daarom hebben zij op 1 oktober concept kwaliteitscriteria opgesteld. De criteria vormen de basis voor het oprichten van regionale uitvoeringsdiensten. Alle gemeenten konden tot 15 oktober reageren op het concept. De gemeente Borsele heeft dit gedaan, omdat zij van mening is dat er ook andere manieren zijn dan een regionale uitvoeringsdienst.

Vanaf 1 januari 2012 is het de bedoeling dat alle Zeeuwse gemeenten en de provincie in een uitvoeringsdienst samen gaan. De diensten hebben als taak het verlenen en handhaven van zwaardere milieuvergunningen. In de kwaliteitscriteria staat het minimale kwaliteitsniveau voor een goede taakuitvoering van de vergunningverlening, toezicht en handhaving op het gebied van bouw, sloop, kap en milieu.

De gemeente Borsele erkent dat er redenen zijn om de dienstverlening aan de burger en het bedrijf te verbeteren via verdergaande samenwerking. Dit kan echter ook op andere manieren dan via de regionale uitvoeringsdiensten. Daarom is de gemeente Borsele niet gelukkig met de voorgestelde inhoud van de kwaliteitscriteria. De criteria zorgen voor een overkill aan personeelscapaciteit met kostenverhoging tot gevolg. Daarnaast zijn de kwaliteitscriteria te gedetailleerd en te theoretisch opgesteld, met als gevolg een inbreuk op de beleidsvrijheid van de gemeenten. Borsele is van mening dat de gemeente het dichtste bij de burger staat en daarom het beste klantgericht kan werken.

De VNG verzamelt alle ingekomen gemeentelijke reacties. Zij neemt dit mee in het overleg tussen het Rijk, IPO en VNG. Dat overleg vindt de komende maand plaats. De uitkomsten van dat overleg zijn bepalend voor de toekomstige vorming van de regionale uitvoeringsdiensten. In Zeeland zijn alle betrokken partijen onder regie van de provincie al bezig met de voorbereiding daarvan.