Gemeente Spijkenisse


Gemeente zoekt jonge helden

20 oktober 2009

Poster Jeugd- en Jongerenlintje 2010

Ken jij een jonge held die wel eens in de schijnwerpers mag worden gezet?

Geef jouw jonge held op voor 12 december 2009.

Jongeren komen in principe niet in aanmerking voor een Koninklijke onderscheiding. Daarom wil de gemeente op een andere manier haar waardering laten blijken voor kinderen en jongeren die zich inzetten voor medemens en maatschappij. Dat doet zij via de uitreiking van het Jeugd- en Jongerenlintje. Dit lintje is bedoeld voor jonge helden, kinderen en jongeren dus, die echt iets bijzonders hebben gedaan.

Iedereen kan een jongere opgeven die in aanmerking kan komen voor het lintje. Dit kan via het aanmeldformulier, dat in enkele stappen kan worden ingevuld. Wie iemand opgeeft, moet wel zijn of haar eigen gegevens invullen. De gemeente wil de aanmelder immers kunnen benaderen voor meer informatie.

Criteria kinderlintje
Er zijn 2 leeftijdscategorieën voor het lintje. Het Jeugdlintje is bedoeld voor kinderen van 06 tot en met 12 jaar. Kinderen die hiervoor in aanmerking komen zijn bijvoorbeeld actief (geweest) in het:
* helpen van ouderen, broers of zussen en/of zieken
* opzetten van een actie voor een goed doel
* meehelpen bij een sportvereniging, jongerencentrum of school
* redden van een dier in nood of het dagelijks uitlaten van de hond van de buren

Criteria jongerenlintje
Daarnaast is er het jongerenlintje. Dit lintje is bedoeld voor jongeren van 13 tot en met 20 jaar. Jongeren die hiervoor in aanmerking komen, hebben een opmerkelijke prestatie verricht op sportief, cultureel of maatschappelijk gebied. Ook zijn zij bijvoorbeeld actief (geweest) in:

* het organiseren van een activiteit of project ten bate van een wijk of buurt

* het bespreekbaar maken van lastige onderwerpen, zoals drugs- of alcoholgebruik en mishandeling

* in een maatschappelijke organisatie, als vrijwilliger

Aanmelden tot 12 december 2009
Aanmelden van jonge helden kan tot 12 december 2009. Daarna gaat een onafhankelijke jury beoordelen aan wie de lintjes worden toegekend. De kandidaten krijgen vóór 20 december 2009 bericht of zij uitgekozen zijn.

Burgemeester Mirjam Salet reikt uiteindelijk 5 lintjes uit. Dat gebeurt tijdens de nieuwjaarsreceptie op maandag 04 januari 2010. Naast de onderscheiding ligt er ook een verrassing klaar voor de jongeren.

Externe links


* Aanmelden Jeugd- en Jongerenlintje [Let op! Het aanmeldformulier voor het Jeugd- en Jongerenlintje opent in een nieuw venster.]

Bijlagen


* Jeugdlintje Jongerenlintje 2010 Folder ´Beloon een bijzondere jongere´ met informatie over het Jeugd- en Jongerenlintje 2010 (pdf; 766 KB)