FNV

20-10-2009

Gezondheid van werknemers in gevaar

Minister Donner van Sociale Zaken is van plan om in 2010 alle beleidsregels van de arbowetgeving, die uitleggen hoe je de wet moet toepassen, te schrappen. Als dat doorgaat verdwijnen cruciale normen en grenswaarden die werknemers beschermen tijdens hun werk.

In die beleidsregels zitten allerlei heldere grenswaarden en normen waarmee werknemers en werkgevers kunnen zien of zij aan de wet voldoen. Als deze verdwijnen, is niet meer duidelijk wat je nu volgens de wet wel mag en niet mag. De FNV wil eerst dat alle nuttige grenswaarden en normen overgezet worden in de wet zelf . Pas daarna kunnen die beleidsregels worden afgeschaft.

Overleg opgeschort De werkgevers ondersteunen het voornemen van Donner. Maar in een advies van de Sociaal Economische Raad hebben zij in 2005 anders afgesproken met de vakbeweging.

De FNV heeft daarom vanochtend het overleg met de werkgevers over het maken van arbocatalogi opgeschort tot dit probleem is opgelost. In de arbocatalogi staan de middelen en instrumenten beschreven waarmee je voldoet aan die grenswaarden die in de wet horen te staan.Voorbeeld: in de wet moet volgens de FNV staan dat je niet meer dan 23 kg mag tillen, in een arbocatalogus staan dan allerlei middelen en tiphulpen die werknemers gebruiken om niet boven deze grens uit te komen.

Arbonormen in gevaar FNV-bestuurder Leo Hartveld: "Als dit plan doorgaat, vervallen in 2010 veel regels die het werk van mensen veilig maken. De werkgevers brengen ons goed functionerende stelsel van arbonormen in gevaar als zij hierin meegaan."

"Als we de werkgevers mogen geloven, bestaat in Nederland het zware werk nauwelijks meer. Niets is minder waar. Er zijn maar weinig mensen die gezond en werkend de 65 jaar halen. Met het uitkleden van de Arbowet doen wij niet mee. Ik roep de Kamer op ervoor te zorgen dat werknemers volgend jaar niet onbeschermd aan het werk hoeven," aldus Hartveld.