Gemeente Onderbanken


Gemeente Onderbanken evalueert subsidiebeleid verenigingen

Wisselwerking met betrokkenen van groot belang

Â

De gemeente is recentelijk gestart met de evaluatie van het huidige subsidiebeleid voor de verenigingen. Dit beleid is vastgesteld voor de raadsperiode 2006-2010. Aan het einde van iedere raadsperiode wordt het subsidiebeleid geëvalueerd en bijgesteld waar dat nodig is.

Ontwikkelingen
In de periode 2006-2010 hebben zich allerlei maatschappelijke ontwikkelingen voorgedaan. Het gaat o.a. om demografische veranderingen als vergrijzing, ontgroening en krimp, maar ook om zaken als verandering van vrijetijdsbesteding en leefpatronen. Daarnaast zijn er economische ontwikkelingen, in het bijzonder de kredietcrisis. Â
Deze zaken zullen naar verwachting ook van invloed zijn op het verenigingsleven in Onderbanken. De ontwikkelingen roepen bij de gemeente dan ook een aantal vragen op. Welke invloed hebben de veranderingen van de afgelopen jaren bijvoorbeeld gehad op het ledenbestand van de verenigingen? In welke mate zijn de verschillende doelgroepen vertegenwoordigd en is hier in de afgelopen jaren een verschuiving in opgetreden? Welke invloed heeft de huidige economische situatie op de deelname van inwoners van Onderbanken aan het verenigingsleven?
Bovendien is het natuurlijk de vraag hoe de verenigingen het huidige subsidiebeleid hebben ervaren.

Â

Evaluatie
Om een beeld van het bovenstaande te krijgen heeft de gemeente een enquête opgesteld die verstuurd is naar contactpersonen van de thans gesubsidieerde verenigingen.
Een aantal verenigingen zal bovendien uitgenodigd worden om in een gesprek van gedachten te wisselen over het subsidiebeleid en de genoemde ontwikkelingen.Â
Naast de ervaringen die de gesubsidieerde verenigingen hebben met het subsidiebeleid is de gemeente geïnteresseerd in de invloed die veranderingen in de samenleving hebben gehad op organisaties die momenteel geen subsidie ontvangen. Voor deze verenigingen is een andere enquête beschikbaar. Echter, niet alle namen en adressen van de niet-gesubsidieerde verenigingen zijn bij de gemeente bekend. Niet-gesubsidieerde verenigingen die de enquête niet ontvangen hebben, maar wel een bijdrage aan de evaluatie willen leveren verzoeken wij contact op te nemen.

Â

Subsidiebeleid raadsperiode 2010-2014
Uit de evaluatie zal ongetwijfeld een aantal aandachtspunten voortkomen. Waar mogelijk wordt bij de vaststelling van het nieuwe subsidiebeleid van de raadsperiode 2010-2014 rekening gehouden met de behoeften en knelpunten die verenigingen ervaren.

Â

Contact
Voor meer informatie over de beleidsevaluatie kunt u contact opnemen met Mariëlle Mertens. Zij is van maandag t/m donderdag tijdens kantooruren bereikbaar op het gemeentehuis. Telefoon: 045-5278706. E-mail: m.mertens@onderbanken.nl Â