FloraHolland


Bolbloemenbericht week 42

FLORAHOLLAND (20 oktober 2009) - De eerste nachtvorsten zijn daar en dat maakt dat het zomerbolbloemenaanbod nu snel afneemt. De aanvoer van de buitenbloemen kelderde fors over de gehele linie en dat doet de prijsvorming goed. Ten opzichte van vorige week werden in totaal 7 procent minder bolbloemen aangevoerd en de bijna 22 miljoen stuks maakten concernbreed EUR 0,26. Een centje beter dan vorige week. De prijsvorming kwam uit op hetzelfde nivo als vorig jaar bij nu ruim 13 procent minder aanbod.

De komende week zal de prijsvorming een positieve impuls krijgen vanwege de inkoop voor de Halloween, Allerheiligen en Allerzielen. Daarna is het afwachten hoe zeer de traditio-nele prijsdip na 1 november zal uitvallen. Doorgaans is die flink merkbaar, maar met de tanende aanvoer kan het dit keer nog wel eens mee gaan vallen. We zagen ook vorig jaar dat het al minder hevig was dan de jaren ervoor. En dan maken we ons weer op voor Thanksgiving in de USA en de Russische moederdag op 29 november. Verre feesten waar gezien de economische omstandigheden in Rusland wellicht niet al te veel van mag worden verwacht. Het heeft lang niet de impact van de Vrouwendag op 8 maart, maar toch zorgt het voor extra afzet. In de USA lijkt de stemming positiever dan vorig jaar rond deze tijd en mogelijk dat dat nog wat extra bloemenafzet rond Thanksgiving betekent. Alle kleine beetjes helpen.

Tulpen
De tulpenaanvoer steeg ten opzichte van vorige week met 13 procent en kwam concernbreed uit op ruim 3 miljoen stuks. De prijzen namen toe tot EUR 0,17 en ligt daarmee ook een dikke cent beter dan vorig jaar. Nu werd er overigens een kleine 15 procent minder aangevoerd dan toen en dat is opvallend bij de 20 procent toename vorige week.

FloraHolland Rijnsburg zag dat ondanks de oplopende aantallen de tulpen 2,5 cent beter werden betaald dan een week geleden. Vooral op vrijdag liepen de prijzen op naar bijna 2 dubbeltjes! `Rosario' en Strong Gold' sprongen er met EUR 0,28 bovenuit.

Lelies
De aanvoer lag aanzienlijk lager dan vorige week waarbij met name de daling van 32 procent in Aziaten groot is. De prijsvorming van die groep deed het er echter prima bij want die nam met 8 centen toe tot EUR 0,29. De LA's verbeterden met 3 cent tot EUR 0,27. Beide groepen liggen nu een kleine stuiver beter dan vorig seizoen bij ongeveer 30 procent minder aanvoer. De orientals noteerden een aanvoerdaling van ruim 7 procent ten opzichte van vorige week en desondanks zakte de prijs met een cent tot nu EUR 0,48. Een klein dubbeltje minder dan vorig seizoen bij bijna dezelfde aanvoer. De Longiflorums leverden 4 centen in concernbreed bij eenzelfde aanvoer. De EUR 0,31 is maar liefst 12 cent lager dan vorig jaar bij een eveneens iets lager aanbod.

FloraHolland Aalsmeer zag de aanvoer van oriental-lelies deze week ongeveer gelijk aan verleden jaar. Vrijdag lag de aanvoer met 20 procent minder echter een stuk lager.
De gemiddelde prijzen bleven ook nu behoorlijk lager dan verleden jaar maar laten, zeker bij de zwaardere sorteringen, toch enig verder herstel zien. Donderdag lag de gemiddelde prijs met EUR 0,46 het laagst en vrijdag met ruim EUR 0,56 het hoogst. Verleden jaar lagen de prijzen oplopend tot EUR 0,66 toch behoorlijk hoger.

Grote dalers in de aanvoer waren deze week 'Saporro' (-50 procent), 'Casa Blanca' (-55 procent), 'Siberia' (-25 procent), 'Canberra' (-30 procent) en 'Willeke Alberti' (-55 procent). Enkele grote stijgers zijn er ook met voorbeelden als 'Rialto' (+170 procent), 'Cobra' (+70 procent) en 'Caroliene Tensen' (+250 procent). De aanvoer van Longiflorum schommelde deze week aanzienlijk. In vergelijking met verleden jaar lag de aanvoer op maandag, dinsdag en vrijdag 25 tot 35 procent hoger. Op woensdag en donderdag lag deze juist 13 tot 20 procent lager. Over de gehele week lag de aanvoer 13 procent hoger dan verleden jaar. De gemiddelde prijs lag rond de 3 dubbeltjes fors lager dan verleden jaar toen er tussen de 4 en 5 dubbeltjes werd betaald. Deze week stonden er relatief veel 'Triumphator' die behoorlijk terug moesten in prijs. 'Pink Heaven' deed het over het algemeen redelijk goed met prijzen tot rond ruim EUR 0,70.

LA/Aziaat daalde deze week sterk in aanvoer. Maandag lag de aanvoer 17 procent lager dan verleden jaar en aan het einde van de week zelfs ruim 40 procent lager. De gemiddelde prijzen wisten hierdoor wel eindelijk de weg naar boven weer te vinden. Waar verleden jaar de gemiddelde prijs nog terugliep naar EUR 0,18 liep deze nu op tot EUR 0,32.
Over het algemeen genomen hebben de kleuren zalm en crème het nog steeds het moeilijkste. De aanvoer van 'Brindisi', 'Salmon Classic' en 'Monte Negro' lag deze week 20 tot 30 procent lager dan verleden jaar. 'Brunello' en 'Lillehammer' zijn geheel van het toneel verdwenen. 'Tresor' lag deze week 25 procent hoger in aanvoer en 'Giraffe' liet meer dan een dubbele aanvoer zien.

Ook in Naaldwijk liep het aantal stuks lelies terug deze week. Aziaten
-50.000 stelen, wat wel weer ten goede kwam in de prijs. Ze stegen 5 centen naar EUR 0,32. Oranje en gele kleuren werden, eindelijk na weken matige prijzen, weer goed gewaardeerd. De LA-hybriden daalden met 40.000 stelen en stegen 4 centen naar EUR 0,29. Rood, geel en roze werden goed betaald. Wit en oranje bleven nog wat achter. Orientals -60.000 stelen voor de klok. De week begon goed met EUR 0,55 maar daalde naar EUR 0,47 op donderdag.Vrijdag trok het weer flink aan en vloog de middenprijs omhoog naar EUR 0,58. Ondanks de stuksdaling van 20.000 stelen, profiteerde de Longiflorum helaas niet van de goede prijzen. Men zag een flinke daling ontstaan van EUR 0,36 vorige week naar een kleine EUR 0,31 deze week. De 3 pitters kwamen deze week gemiddeld onder de 4 dubbeltjes uit.

Bij FloraHolland Rijnsburg bleef de middenprijs lelie met EUR 0,34 stabiel maar toch zaten er flinke schommelingen per groep ten opzicht van week 41. De Aziaten en LA hybriden deden het flink beter dan vorige week met middenprijzen die 4 cent meer opbrachten. `Giraffe' en `Original Love' scoorden gemiddeld boven de 4 dubbeltjes. Minder presteerden de longiflorum en de oriental-hybriden. Gemiddeld werd er een stuiver minder betaald, maar dat had ook te maken met flink meer aanvoer in vergelijking met de voorbije weken.

Freesia's
De Freesia's leverden de halve cent verbetering van vorige week weer in en daalde naar EUR 0,123 voor de enkelbloemige en EUR 0,138 voor de dubbele cultivars. Dit bij een dalende aanvoer van 3 procent. Het is vrijwel exact hetzelfde prijsbeeld als vorig seizoen maar de aanvoerdaling van dik 15 procent is schrijnend. Er werden nu 4,5 miljoen Freesia's vermarkt.

Gladiolen
De Gladiolenaanvoer daalde hard verder naar 800.000 stuks. Dat is de helft van vorig jaar en de prijzen varen er wel bij. EUR 0,21 gemiddeld betekent ruim 7 centen meer dan vorig seizoen.

Irissen
De irisaanvoer bleef voor de tweede achtereenvolgende week stabiel op ruim 1 miljoen stuks en de prijzen stegen fractioneel tot EUR 0,11. Dit keer een centje beter dan vorig jaar bij 16 procent minder aanbod.

Calla
De aanvoer van kleinbloemige Calla's daalde voor de vierde week achtereen met nu 18 procent naar 1.7 miljoen stuks. De prijzen stegen, na de forsen toename vorige week, ook nu lekker door naar EUR 0,37. Weer 2 centen beter en daarmee op vrijwel hetzelfde prijsniveau als vorig jaar. Bij exact hetzelfde aanbod een herstel wat de goede kant op gaat.

Amaryllissen
De aanvoer begint flink toe te nemen maar ligt -gelukkig- nog altijd niet op het niveau van vorig seizoen. De bijna 650.000 stuks deden concernbreed EUR 0,86 en dat was een klein beetje minder dan vorige week en een dubbeltje beter dan vorig seizoen. FloraHolland Aalsmeer zag de aanvoer van de amaryllis deze week een beetje stagneren. Voordeel hiervan was dat de gemiddelde prijzen tussen EUR 0,84 en EUR 0,93 behoorlijk stabiel bleven.
Met name zware 'Mont Blanc' blijft goed betaald worden. De andere soorten hadden over het algemeen te maken met wat mindere koopkracht.