Wageningen Universiteit en Researchcentrum

21 okt 2009

Onderdeel: Wageningen University
Nummer: P060

Wageningen University, deel van Wageningen UR, heeft zeven nieuwe hoogleraren benoemd. Het gaat om dr.ir. Huub Rijnaarts, Milieutechnologie, dr.ir. VÃtor dos Santos, Systeembiologie, prof. Claudio Minca, Sociaal ruimtelijke analyse, dr. Martin Herold, Geoinformatiekunde, dr. René van der Duim, Toerisme en duurzame ontwikkeling, dr. Arjen Wals, Sociaal leren en duurzame ontwikkeling en prof. Adri van den Brink, Landschapsarchitectuur.

Prof.dr.ir. Huub Rijnaarts, hoogleraar Milieutechnologie Prof.dr.ir. Huub Rijnaarts is benoemd tot hoogleraar Milieutechnologie. Hij volgt prof. Wim Rulkens op die in 2008 met emeritaat is gegaan. De benoeming geldt per 1 september. Foto: Ron Moes Nijmegen

Huub Rijnaarts (Eindhoven, 1957) was hoofd van de afdeling bodem- en waterkwaliteit van Deltares-TNO. Hij hield zich in zijn studie en promotieonderzoek (1994) aan Wageningen University al bezig met de mogelijkheden die bacteriën bieden om chemische verbindingen en andere stoffen in afvalwater, grondwater en bodem af te breken. Na zijn promotie aan Wageningen University startte hij bij TNO de onderzoeksgroep In Situ Biotechnologie die zich succesvol ontwikkelde op het gebied van biologische reiniging van verontreinigde bodem, grondwater en sediment. Daarbij werd intensief samengewerkt met partners in de markt en Wageningen University. Huub Rijnaarts is (mede)auteur van enige tientallen wetenschappelijke publicaties van meer dan honderd op de praktijk gerichte rapporten.

Het onderzoek van Huub Rijnaarts richt zich op het beschermen, zuiveren en hergebruik van water en materialen. Nieuwe technologie wordt gecombineerd met management van de stedelijke en industriële omgeving en het omliggende landelijke gebied. Door de benoeming van een tweede hoogleraar in dit vakgebied geeft Wageningen University de grootste water- en milieutechnologie groep van Nederland een nieuwe impuls.

De Sectie Milieutechnologie van Wageningen UR richt zich op vier themaâs: kringlooptechnologie, vernieuwbare energie, herbruikbaar water en duurzame stedelijke omgeving. Cees Buisman is al sinds 2002 hoogleraar Biologische kringlooptechnologie, waarbinnen hij zich richt op duurzame energie. Milieutechnologie heeft een nauwe samenwerking met het bedrijfsleven via onder andere Wetsus TTIW, en met overheden op het gebied van Urban Environmental Management. Een sterke nationale positie wordt gecombineerd met een daarbij passende internationale ontwikkeling, wat tot uiting komt in een groeiend aantal studenten en een vijftigtal PhDâs. (foto: Ron Moes Fotografie, Nijmegen)

Prof.dr. Arjen Wals, hoogleraar Sociaal leren en duurzame ontwikkeling.
Dr. Arjen Wals is benoemd tot buitengewoon hoogleraar Sociaal leren en duurzame ontwikkeling, een leerstoel die is ondergebracht bij de leerstoelgroep Educatie en competentiestudies. De leerstoel wordt financieel ondersteund door Senter Novem. De benoemingstermijn is ingegaan per 1 april 2009.
Arjen Wals in Bonn
Arjen Wals (Amsterdam, 1964) promoveerde na zijn studie in Wageningen (tot 1987) in 1991 aan de Universiteit van Michigan in Ann Arbor. Vanaf 1992 werkt hij aan Wageningen University op het terrein van de natuur- en milieu-educatie en leren voor duurzame ontwikkeling (eerst als universitair docent, later als universitair hoofddocent). In 2008 verbleef hij een periode als gastdocent aan Cornell University. In datzelfde jaar ontving hij de onderzoeksprijs van de North American Association for Environmental Education. Zijn boek âSocial learning towards a sustainable worldâ is een van de meest verkochte en geciteerde boeken op het terrein van sociaal leren gericht op duurzaamheid.
Â
De nieuwe leerstoel concentreert zich ondermeer op het benutten van diversiteit in leerprocessen en het creëren van zogenaamde âvitale coalitiesâ die bijdragen aan een wereld die duurzamer is dan de huidige. Hierbij heeft de leerstoel bijzondere aandacht voor het verbinden van scholen (basis-, voortgezet- en beroepsonderwijs), hogescholen en universiteiten met (maatschappelijke) organisaties, bedrijven en vertegenwoordigers van buurten, wijken, gemeenten en regio's. Deze partijen maken weliswaar reeds deel uit van elkaars omgeving en ervaren steeds meer de noodzaak om 'iets' te doen met duurzaamheid maar weten elkaar nog nauwelijks te vinden.

Prof.dr. Claudio Minca, hoogleraar Sociaal ruimtelijke analyse Prof.dr. Claudio Minca is in per 1 februari 2010 benoemd tot hoogleraar Sociaal ruimtelijke analyse. Hij volgt prof. Jaap Lengkeek op die sinds november 2008 met emeritaat is. eigen foto

Prof. Claudio Minca (Triëst, Italië, 1962) is momenteel hoogleraar Geografie aan de Universiteit van Londen en bovendien gasthoogleraar aan het College of Tourism van de Rikkyo University van Tokyo.

Claudio Minca studeerde aan de Universiteit van Triëst economische geografie en promoveerde op het onderwerp Cultureel toerisme in Triëst.
Daar startte hij in 1988 als docent en onderzoeker; vanaf 1994 was hij tevens als universitair (hoofd)docent verbonden aan de Universiteit van Venetië. In 2004 stapte hij over naar de Universiteit van Newcastle upon Tyne in Groot-Brittannië waar hij een aanstelling kreeg als hoogleraar Humane geografie en vervolgens in 2006 aan de Universiteit van Londen.

Prof. Minca is redacteur van ca. zes wetenschappelijke tijdschriften en is organisator van ca. tien internationale conferenties. Hij is zeer productief: hij heeft zo'n vijftien boeken op zijn naam staan en 200 artikelen, hoofdstukken en essays.

Rode draad in het onderzoek van prof. Minca zijn de thema's toerisme en reizen, de geografie van het culturele en post-koloniale noordelijke Afrika en mediterrane gebied, en de filosofie en theorie van de geografie. Via externe financiering wist hij in het verleden diverse onderzoeksprojecten te financieren.

Aan Wageningen University zet prof. Minca zijn lopend onderzoek ten dele voort en initieert hij nieuwe projecten in samenhang met de leerstoelgroep waaraan hij leiding geeft. Twee hoofdlijnen van onderzoek zijn: de relatie van landschap, ruimte en cultuur in de hedendaagse sociologische theorie en de hedendaagse geografieën van reizen en toerisme. Beide projecten geven het theoretisch kader voor empirisch onderzoek dat met name in Mediterrane gebied (Marokko, Syrië en Italië) tot stand moet komen.

Prof.dr.ir. VÃtor Martins dos Santos, hoogleraar Systeem- en synthetische biologie
Prof.dr.ir. VÃtor A.P. Martins dos Santos is per 1 september benoemd tot hoogleraar Systeem- en synthetische biologie. eigen opname
Prof. VÃtor Martins dos Santos (Lissabon, 1968) studeerde af in 1992 in Bioprocestechnologie aan het College of Biotechnology, Oporto, Portugal. Zijn promotieonderzoek op het gebied van stikstofverwijdering en micro-organismen verrichtte hij in Wageningen waar hij promoveerde bij prof. Hans Tramper and Rene Wijffels. Als postdoc is hij enige jaren verbonden geweest aan de afdeling Moleculaire biologie van de Spaanse Nationale Research Council (CSIC) in Granada en de Divisie Microbiologie van het Nationaal Centrum voor Biotechnologieonderzoek (GBF, nu Helmholtz Centre for Infection Research, HZI) in Braunschweig. Daar legde hij zich toe op micro-organismen voor industriële en medische toepassingen. Hij heeft vanaf 2001 veel werkervaring in Duitsland opgedaan en tal van internationale contacten gelegd, onder meer als gasthoogleraar aan het Genomics Instituut in Beijing.

In Wageningen zal prof. Martins dos Santos wiskundige kaders ontwikkelen en toepassen ter ondersteuning van experimenteel onderzoek om de hiërarchie van cellulaire netwerken in micro-organismen te begrijpen evenals de interacties met hun omgeving. Daaronder vallen ook het dier als gastheer, evenals de mens. Door samenwerking met diverse Wageningse wetenschapsgroepen onderling hoopt prof. Martins dos Santos systeembiologie van voeding en gezondheid op de kaart te zetten.

Prof.dr. Martin Herold, hoogleraar Geoinformatiekunde Dr. Martin Herold is per 1 november benoemd tot hoogleraar Geoinformatiekunde met bijzondere aandacht voor Remote sensing. Hij volgt prof. Michael Schaepman op. eigen foto

Martin Herold (Leipzig, 1975) studeerde vanaf 1995 aan de Friedrich Schiller Universiteit in Jena en de Bauhaus Universiteit in Weimar. Zijn doctoraat deed hij echter aan de University of California, Santa Barbara (2004). Dit jaar verkreeg hij zijn 'Habilitation' (hoge vorm van promotie) in Jena.

In zijn studie en onderzoek concentreert hij zich op remote sensing thema's (geo-informatica, aardobservaties en ruimtelijke modelleringen). Die vormen ook de grondslag voor zijn huidige adviesfuncties, ondermeer voor de FAO van de Verenigde Naties en nationale overheden. Momenteel is hij verbonden aan de Europese ruimtevaartorganisatie ESA en de Universiteit in Jena. Martin Herold heeft veel onderwijservaring in Duitsland, de VS en China.

In zijn toekomstig onderzoek richt prof. Herold zich op remote sensing onderzoek toegespitst op de acquisitie en integratie van verbeterde in situ en bodemgegevens met satellietobservaties. Ook zal hij met internationale partners samenwerken aan de mondiale monitoring van land en bos, en aan verbeterde technieken om veranderingen op land te interpreteren.

Prof.dr. René van der Duim, hoogleraar Toerisme en duurzame ontwikkeling
Dr. René van der Duim is benoemd tot buitengewoon hoogleraar Toerisme en duurzame ontwikkeling.

René van der Duim (Ermelo, 1953) studeerde eerst toerisme in Breda aan de NHTV internationale hogeschool Breda, waarna hij aan de Universiteit van Tilburg sociologie studeerde. Daarna werkte hij als docent in Breda, als stafmedewerker van de Stichting Recreatie in Den Haag en als toegevoegd docent aan de Universiteit van Tilburg. Hij is sinds 1991 als docent en onderzoeker verbonden aan de leerstoelgroep Sociaal-ruimtelijke analyse van Wageningen University. Daar houdt hij zich onder meer bezig met de relatie tussen toerisme en armoedebestrijding, natuurbescherming, globalisering en duurzame ontwikkeling. Aan Wageningen University deed hij ook zijn promotieonderzoek. Daar promoveerde hij in 2005. De leerstoel wordt ondersteund door het Wereld Natuur Fonds (WWF), IUCN, Cordaid en KLM. Â
René van der Duim gaat zich in zijn onderzoek vooral richten op de bijdrage van toerisme aan duurzame ontwikkeling en de Millenniumdoelen. De nadruk ligt daarbij op oostelijk en zuidelijk Afrika. Centraal staat de vraag óf en hoe toerisme bij kan dragen aan natuurbescherming en armoedebestrijding. Het onderzoek van de leerstoel moet ondermeer een wetenschappelijke basis leggen waarop projecten van ontwikkeling- en natuurbeschermingsorganisaties kunnen worden gebaseerd.

Prof.dr.ir. Adri van den Brink, hoogleraar Landschapsarchitectuur. Prof. Adri van den Brink is per 1 oktober benoemd tot hoogleraar Landschapsarchitectuur. Hij volgt prof.dr. Jusuck Koh op die als hoogleraar aan de leerstoelgroep blijft verbonden en zich vooral zal toeleggen op ontwerp en onderwijs, mede in internationale context. eigen opname

Prof.dr.ir. Adri van den Brink (Velsen, 1953) studeerde Cultuurtechniek en promoveerde op een agrarisch-economisch onderwerp, beide in Wageningen. Hij werkte tot eind 2008 bij Dienst Landelijk Gebied in Utrecht, waar hij zich concentreerde op de ontwikkeling van het landinrichtingsbeleid en op het onderzoek ten behoeve van landinrichting. Sinds 1 januari j.l. is prof. Van den Brink eindverantwoordelijk manager van de leerstoelgroep Landschapsarchitectuur.
In 1993 werd hij aan Wageningen University in deeltijd benoemd tot hoogleraar bij de leerstoelgroep Landgebruiksplanning. In die functie hield hij zich bezig met de integrale gebiedsontwikkeling van het metropolitane landschap. In verband met zijn benoeming tot hoogleraar Landschapsarchitectuur heeft prof. Van den Brink deze leeropdracht neergelegd.

Prof. Van den Brink zal vooral aandacht besteden aan de verdere wetenschappelijke verdieping van de landschapsarchitectuur via (promotie-)onderzoek. Aanhechting bij de internationale academische gemeenschap is daarbij van belang. Tegelijkertijd zullen de banden met de Nederlandse beroepspraktijk worden aangehaald.