Dienstenbond CNV

Nieuws

19 oktober 2009

Principe-akkoord G4S Cashservices

In de huidige CAO Particuliere beveiliging 2008-2010 is een protocol opgenomen (protocol V "Segmentering") waarin is vermeld dat het onderdeel Geld- en Waardelogistiek als segment in de CAO opgenomen zal worden. Concreet betekent dit dat deze beveiligingstaak niet zo maar onder de algemene beveiligingstaken kan worden geschaard en dat het nodig is aanvullende afspraken te maken, welke dus apart zullen worden opgenomen in deze cao.

Met de directie van G4S Cash Services zijn we, na verschillende gesprekken, een eerste aanzet overeengekomen en deze afspraken kunnen worden vastgelegd in een apart hoofdstuk in de cao: "Verbijzonderende Regeling Arbeidsvoorwaarden Geld- en Waardelogistiek". Over een beperkt aantal punten is een principe-akkoord bereikt. Wij kunnen ons dus vinden in het geheel dat nu is overeengekomen, maar onze leden hebben het laatste woord. Daarom wordt u dit nu voorgelegd en verzoek ik u te reageren via bijgevoegd reactieformulier.

De punten zijn (artikelgewijs):

Artikel 1: Schorsing
In afwijking van artikel 18 lid 2 van de CAO PB "Schorsing" geldt voor het segment Geld- en Waardelogistiek dat de maximale schorsingstermijn van 7 dagen met eenzelfde periode verlengd kan worden. De overige leden van artikel 18 CAO PB blijven ongewijzigd van toepassing.

Artikel 2: Arbeidsduurverkorting
Werknemer binnen het segment Geld- en Waardelogistiek kan de toegekende ADV dagen verkopen. Deze keuzemogelijkheid geldt voor de periode van 1 jaar en wordt uiterlijk oktober van enig jaar voor het volgende jaar vastgesteld en vastgelegd op het daarvoor ontwikkelde standaardformulier.

Artikel 3: Bloktijden
Het tijdvak waarbinnen na de weekindeling, de aan te zeggen dienst bij Geld- en Waardelogistiek moet voldoen.
23.00- 08.00 uur nachtblok
14.00- 01.00 uur avondblok
06.30- 19.00 uur dagblok
05.30- 16.00 uur nacht/ dagblok
13.00- 22.00 uur dag/ avondblok
23.00- 08.00 uur avond/ nachtblok

Artikel 4: Vroege dienst opkomst
De werknemer die een dienst heeft die start tussen 02.00 uur en 04.00 uur heeft recht op een nominale vergoeding van EUR 7,50 bruto per dienst.

Afspraken:

Protocol I: Actualisering arbeidsvoorwaarden Geld- en Waardelogistiek
Tijdens de looptijd van deze segmentafspraak zullen partijen onderzoeken hoe in de toekomst de arbeidsvoorwaarden van Geld- en Waardelogistiek geactualiseerd kunnen worden. Dit onderzoek zal met name gericht zijn en gebaseerd zijn op de afwijkende omstandigheden in het segment binnen de specifieke markt en hoe deze wensen vertaald worden naar een evenwichtig sociaal zakelijk opgebouwd pakket aan arbeidsvoorwaarden.

Protocol II: Cao Value Services
Tijdens de looptijd van deze segmentafspraak zullen partijen keuzes maken of en hoe de huidig geldende ondernemings-cao van G4S Value Services geïntegreerd wordt in het Segment Geld- en Waardelogistiek.

Mocht u over deze tekst vragen hebben kunt u -bij voorkeur per email- contact opnemen met Arie Kasper, uw bestuurder in de particuliere beveiliging.
Emailadres: a.kasper@remove-this.cnvdibo.nl

Op dit moment vinden er informele gesprekken plaats met de werkgevers.

Ze zeggen de cao niet te willen openbreken maar verder willen ze ook geen verbeteringen van de huidige cao afspreken. Er wordt eerder gesproken van verslechteringen. De huidige cao loopt in de zomer van 2010 af.
Wij zullen daar uiteraard nooit mee akkoord gaan maar gelet op de insteek van de werkgevers is het meer dan ooit belangrijk dat beveiligers zich nu aansluiten bij CNV Dienstenbond. Overtuig daarom uw niet-georganiseerde collega van het nut van het lidmaatschap. Wijs uw collega's op de voordelen, waaronder de gratis gezinsrechtsbijstand maar ook het mooie lederen etui voor het legitimatiebewijs, wat ieder nieuw lid ontvangt.
En als u nieuwe leden aanbrengt kunt u sparen voor geschenken of een waardebon. Bij 3 nieuw aangebrachte leden heeft u al recht op een navigatie-systeem of een Irischeque van 75 euro!(Kijk op achterzijde blad Akkoord).