Afdeling Communicatie TROS/AVRO
Hilversum, 20-10-2009

Televisie
EÉNVANDAAG
Uitzending dinsdag 20 oktober
Nederland 1 - 18.15 uur

JONGEREN HEBBEN GRAAG CORRIGERENDE TIK

Een corrigerende tik moet kunnen, zegt tweederde van de jongeren. Driekwart heeft zelf wel eens één of meer tikken ontvangen. Dit blijkt uit onderzoek van Top-X, het jongerenpanel van EenVandaag.

Uit onderzoek van het Ministerie van Jeugd en Gezin blijkt dat veel ouders twijfelen over de opvoeding van hun kinderen. Top-X vroeg daarom 1750 jongeren tussen 12 en 24 jaar naar hun opvoeding. Jongeren blijken hierover zeer tevreden: zij geven hun ouders een 7,9 als rapportcijfer. Driekwart geeft aan precies goed te zijn opgevoed; niet te streng en niet te soft. De meisjes vinden dat zij iets strenger zijn opgevoed dan de jongens.

Baas in huis
Een 'pedagogische tik' is voor tweederde geen probleem. Vooral jongeren boven de 18 vinden deze tik wel kunnen. Top-X vroeg de jongeren ook wie de baas is in huis. Bij meer dan de helft delen de ouders samen de lakens uit. Op de tweede plaats staat moeder met twintig procent, daarna volgt vader (14 procent).

Ouders naar Supernanny
EENVANDAAG gaat vanavond op bezoek bij een opvoedpoli. Hier geven medewerkers advies en opvoedcursussen. De meerderheid vindt zo'n een cursus een goed idee. Slechts een op de tien deelnemers zou z'n eigen ouders voor een opvoedcursus willen inschrijven. Een opvoeddiploma voor ouders vindt driekwart echter onzin.

De gehele uitslag is te lezen op: www.Top-X.nl