Ingezonden persbericht


Persbericht

20 oktober 2009
Wereld Osteoporose Dag

Soja vermindert kans op heupfractuur bij vrouwen

Breda, 20 oktober 2009. Dagelijkse consumptie van soja verlaagt het risico op heupfracturen -een veel voorkomende complicatie bij osteoporose- aanzienlijk. Onderzoekers stelden vast dat bij een dagelijkse inname van 3 gram soja-eiwit, de kans op een heupfractuur bij vrouwen met 20 - 30% afneemt.

Osteoporose, ofwel botontkalking is een veel voorkomende aandoening. Volgens de Nederlandse Osteoporosestichting hebben 800.000 Nederlanders osteoporose en breekt er elke 6 minuten iemand een bot ten gevolge van deze aandoening. De meest voorkomende 'ongelukken' zijn breuken van pols, ruggenwervels en heup. Juist naar die heupfracturen is in een groot onderzoek gekeken.

Aan de studie namen ruim 63.000 in Singapore wonende Chinese mannen en vrouwen deel van 45 tot 74 jaar oud. Ze hebben een vragenlijst ingevuld over hun voedingsgewoonten en met name is gekeken naar de inname van sojaproducten (tofu, sojadrink en andere sojaproducten). De deelnemers werden 8 tot 13 jaar gevolgd. Tijdens die periode werd er bij 276 mannen en 692 vrouwen een heupfractuur vastgesteld. De onderzoekers vonden een relatie tussen de dagelijkse inname van soja en de kans op een heupfractuur bij vrouwen. Deze nam met 20 - 30% af bij een inname vanaf 3 g soja-eiwit/dag. De studie liet verder zien dat ook niet roken, een gezond lichaamgewicht en voldoende calcium in de voeding bijdragen aan lagere kans op heupfracturen door osteoporose.

Het is eenvoudig om dagelijks soja in de voeding in te passen. Er is immers een scala aan sojaproducten te koop:
. Variaties op vlees met als basis soja zoals tofu, sojaburgers, soja filets, tofu gehakt, tofu reepjes. Ze kunnen worden gebruikt in een salade, een wokschotel of als maaltijdcomponent bij de warme maaltijd.
. Sojadrinks, passen goed bij ontbijt, lunch en als tussendoortje.
. Soyayoghurt of sojadesserts zijn lekker als ontbijt, tussendoortje of dessert.

Koh, W. P., et al. "Gender-specific Associations Between Soy and Risk of Hip Fracture in the Singapore Chinese Health Study". Am J Epidemiol. (2009).

Recept: Broodje met soja filet

Ingrediënten


. 4 broodjes

. 4 soja filets

. soja bakken en braden

. 1 grote rode ui in ringen

. 2 tomaten in schijfjes

. 1 groene paprika in ringen

. krokante frisee-sla


. dressing:

. 1/2 potje sojayoghurt natuur

. mosterd

. gesnipperde ui

. peper en zout

Bereiding

Snijd de broodjes voor een deel open. Bestrijk met de dressing. Beleg met de krokante frisee-sla, schijfjes tomaat, uiringen, paprikaringen en de gebakken soja Filets.


* * *
Noot aan de redactie: voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Alpro Soja Nederland BV, José Nollen, Science and Nutrition Department tel. 076-596 70 70, E-mail: Jose.nollen@alpro.be


* * *

---- --