Universiteit Leiden

Grote subsidie voor interdisciplinair onderzoek naar biobrandstof

De purgeer- of schijtnoot (Jatropha curcas) levert een zeer hoogwaardige olie die als biobrandstof dienst kan doen. Er zijn al veelbelovende proeven met deze olie gedaan in de vliegtuigindustrie. De KNAW en NWO financieren een vijfjarig onderzoeksproject onder leiding van het Van Vollenhoven Instituut.Voedselteelt Het gaat om een breed onderzoek in het kader van het onderzoeksprogramma Agriculture beyond Food naar beleid, wetgeving, technische mogelijkheden en sociaal-economische gevolgen van de teelt van de purgeernoot in Indonesië. Doordat de plant op arme grond groeit, beweren voorstanders dat de teelt op marginale gronden kan plaatsvinden en dat die de voedselteelt geen concurrentie aandoet. Bovendien hoeft er geen tropisch regenwoud voor gekapt te worden en biedt het de plaatselijke bevolking in de productiegebieden mogelijkheden voor extra inkomen. En doordat de teelt leidt tot een vermindering van het gebruik van aardolie, levert deze een gunstige bijdrage aan de klimaatproblematiek. Deze voordelen zijn op dit moment nog hypothesen die door het onderzoek geverifieerd moeten worden.

Purgeer- of schijtnoot Jatropha curcas.
Juridische en sociale aspecten
Hier ligt dan ook een uitdaging voor de wetenschappers van het Leidse profileringsgebied Asian Modernities and Traditions om hun kennis van geschiedenis, cultuur en rechtssysteem van Indonesië toe te passen op deze belangrijke maatschappelijke problematiek. Het Van Vollenhoven Instituut (VVI) concentreert zich op de juridische en sociale aspecten van de pugeernootsector. Samen met een promovendus doet dr.ir. Jacqueline Vel onderzoek naar de invloed van wetgeving en beleid op de actoren in de 'Jatropha-commodity chain'. Zij analyseren welke aanpassingen in het Indonesische rechtssysteem nodig zijn om de landrechten en de bestaanszekerheid van de boeren in de productiegebieden beter te beschermen. Dit het onderzoek zet daarmee een traditie voort die terugvoert tot de Leidse professor Van Vollenhoven, van 1901 tot 1933 hoogleraar in het staats-, administratief-en adatrecht van Nederlands-Indië. Jacqueline Vel bij een purgeernootstruik in Oost-Indonesië. Deelnemende partners
Het project wordt uitgevoerd door een consortium dat naast het VVI bestaat uit: · het Koninklijk Instituut voor de Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV); · het Internationaal Azië Instituut (IIAS);
· het Instituut Culturele Antropologie van de Universiteit Leiden; · de Plant Sciences Group van de Universiteit Wageningen; · vijf partnerinstituten in Indonesië.
Het KITLV en het IIAS hebben bovendien nog onderzoeksbeurzen beschikbaar gesteld voor het aantrekken van zes internationaal toonaangevende onderzoekers op dit terrein.