Kabinetsdelegatie bezoekt Singapore en Japan met Innovatieplatform

Minister-president Balkenende brengt van 22 tot en met 27 oktober een officieel bezoek aan Singapore en Japan. De ministers Van der Hoeven (Economische Zaken) en Plasterk (Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen) en de leden van het Innovatieplatform vergezellen de minister-president. Gezamenlijke kansen voor duurzaam economisch herstel vormen het centrale thema van het bezoek. Kansen liggen er in investeringsmogelijkheden over en weer, de intensivering van de onderlinge betrekkingen en meer samenwerking bij het stimuleren van innovatie. Met Japan viert Nederland dit jaar bovendien het bestaan van 400 jaar handelsbetrekkingen.

Tijdens het bezoek wordt stil gestaan bij de rol van Nederland als landingsplaats voor Aziatische bedrijven die willen investeren en groeien in Europa. Zoals Singapore de gateway to Asia is voor veel westerse ondernemingen, is Nederland dat voor Aziatische bedrijven in Europa. Aangezien Singapore en Japan een sterke betrokkenheid kennen tussen wetenschap en bedrijfsleven vinden er verschillende ontmoetingen plaats die inzicht dienen te geven in hun economische groei en herstelprogramma's. Beide landen staan hoog op de Global Competitiveness Index van het World Economic Forum. Nederland, nu op plaats 10, heeft de ambitie om weer tot de top 5 te gaan behoren. De delegatie wil inzicht krijgen waar er kansen liggen.

Na aankomst in Singapore heeft minister-president Balkenende op donderdag 22 oktober onder andere ontmoetingen met zijn Singaporese ambtgenoot Lee Hsien Loong en president Nathan. Samen met minister Van der Hoeven en de leden van het Innovatieplatform bezoekt hij verder de Marina Barrage-dam. Deze dam is mede ontwikkeld en gebouwd door verscheidene Nederlandse bedrijven. 's Avonds vindt onder andere een werksessie plaats met Singaporese kabinetsleden en het Innovatieplatform.

Op vrijdag ontmoet de delegatie Nederlandse ondernemers tijdens een werkontbijt. Aansluitend houdt minister-president Balkenende de zogeheten Singapore Lecture. Zijn toespraak is getiteld: "Towards new global partnerships - economics, governance and values". Het bezoek in Singapore wordt afgesloten met een bezoek aan het Aquatic Science Centre van de Nederlandse organisatie Deltares. Dit innovatieve instituut vormt als het ware een bruggenhoofd van Nederlandse waterkennis naar Singapore.

Het officiële bezoek aan Japan start op zaterdag 24 oktober. Tijdens het bezoek heeft minister-president Balkenende op maandag 26 oktober onder andere ontmoetingen met de Japanse keizer en de nieuwe Japanse minister-president Hatoyama. Op het British Commonwealth War Cemetery in Yokohama legt hij, ook op maandag, een krans ter nagedachtenis aan de Nederlandse oorlogsslachtoffers.

Dinsdag 27 oktober ontvangt de minister-president een eredoctoraat aan de Keio Universiteit. In zijn dankspeech zal minister-president Balkenende ingaan op de noodzaak morele waarden te koppelen aan economische ontwikkeling.

Tijdens het bezoek aan Japan bezoekt de minister-president samen met de IP-leden verder diverse innovatieve bedrijven, zoals Fuji-film, Océ, DSM en Mitsubishi Motors. Innovatie en investeringen zijn de centrale onderwerpen tijdens de bezoeken aan deze bedrijven.

Minister Van der Hoeven, die vanwege de begrotingsbehandeling van EZ uitsluitend Singapore zal bezoeken, zal de openingsspeech verzorgen van het seminar Innovation in watertechnology. Het vormt het startsein voor het Netherlands Waterhouse in Singapore. Verder zal zij een bezoek brengen aan Keppel Seghers, een bedrijf dat actief is in een breed scala aan diensten op het gebied van oplossingen voor milieuvraagstukken. Zij zal verder een ontmoeting hebben met de voorzitter van het agentschap van de Singaporeese overheid dat ondernemerschap in het MKB bevordert.

Bij bio-medisch park Biopolis zal de minister het Translational medicine research centre van Merck bezoeken. Tevens zal ze een bezoek brengen aan Hyflux, een bedrijf dat is gespecialiseerd in technieken voor waterzuivering. Tijdens een boottocht in de haven zal de minister kennismaken met de activiteiten van een aantal Nederlandse bedrijven zoals Van Oord, Vopak, Smit Internationale, PA en Keppel. Daarbij zal ook een bezoek worden gebracht aan de raffinaderij van Shell. Daar zal minister Van der Hoeven de nieuwe kraker bezichtigen en het Houdini project, een onderwater pijplijn voor chemicaliën. Een bezoek aan Philips Singapore besluit het programma van de minister.

Minister Plasterk bezoekt op donderdag 22 oktober in Singapore de Nederlandse school. Hij spreekt vervolgens met zijn collega van Onderwijs, alvorens donderdagnacht door te reizen naar Japan. Daar bezoekt de minister de voormalige Nederlandse handelspost Deshima waar de eerste contacten tussen ons land en Japan 400 jaar geleden werden aangeknoopt. Verder bezoekt hij het cultuurhistorisch museum in Nagasaki en de afdeling Nederlandse Studies aan de Universiteit van Nagasaki. Het programma op zondag staat in het teken van game design, met onder andere ontmoetingen met ontwerpers van wereldberoemde videospellen zoals Donkey Kong, PacMan en computers als Wii.

Na de kranslegging in Yokohama en het bezoek aan de Japanse minister-president in Tokyo, bezoekt minister Plasterk op maandag 26 oktober twee universiteiten (creatieve en biomedische industrie) en een universitair medisch centrum (DNA-analyse). Op dinsdag ligt het zwaartepunt op cultuur, met een bezoek aan windmolen De Liefde, de opening van een tentoonstelling van Dutch Design en een culturele rondwandeling door Tokyo.

Het Innovatieplatform bestaat uit leden van het kabinet en sleutelspelers uit bedrijfsleven, wetenschap en onderwijs. Doel van het platform is de versterking van de Nederlandse innovatiekracht en kenniseconomie. Naast de minister-president, die voorzitter is van het platform, en de ministers Plasterk (Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen) en Van der Hoeven (Economische Zaken) completeren de volgende IP-leden de delegatie: Hans de Boer, Piet Borst, Robbert Dijkgraaf, Wiebe Draijer, Suzanne Hulscher, Marjan Oudeman, Feike Sijbsma , René Smit, Kees Tetteroo, Melek Usta, Bas Verhart, en Claudia Zuiderwijk.

RVD, 01.10.2009, 11.45 uur




RVD Mediafeed