Nieuwe StemWijzer online

22/10/2009 13:42

Instituut voor Publiek en Politiek

Deze week is in de nieuwe gemeente Zuidplas (Moordrecht, Nieuwerkerk aan den IJssel en Zevenhuizen-Moerkapelle) de StemWijzer Zuidplas (www.stemwijzer.nl/zuidplas) online gegaan. Aanleiding zijn de gemeenteraadsverkiezingen die hier op 18 november worden gehouden. Het is eerste StemWijzer die in de geheel nieuwe opzet, met verkiezingsbord en raadpleegbare partijstandpunten, wordt gepresenteerd. De StemWijzer is een product van het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP).

Moet er een nieuw gemeentehuis gebouwd? Kan er glastuinbouw in de Eendragtspolder komen? Is het doortrekken van de Rotterdamse metro bespreekbaar? Kan er een coffeeshop worden gevestigd? En moet de gemeente eventuele financiële reserves investeren in werkgelegenheid? Na beantwoording van 29 stellingen komt als resultaat de partij waarmee de meeste overeenstemming is op het scherm. Vanuit het resultaatscherm kan de gebruiker zich verder oriënteren op een vergelijking van standpunten, de toelichtingen, de meningen van alle andere gebruikers en andere informatie om wijzer te stemmen

Inmiddels hebben de eerste 50 gemeenten aangegeven de StemWijzer bij de verkiezingen van 3 maart 2010 in te willen zetten. Daaronder Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Haarlem, Leeuwarden, Tilburg, Helmond, Noordenveld, Hengelo, Breda, Middelburg en Almere. Naast de StemWijzer biedt het IPP gemeenten nog andere verkiezingsproducten in aanloop naar de verkiezingen op 3 maart 2010, waaronder het Begrotingsspel, een Stemexamen, een ProgramVergelijking en Scholierenverkiezingen.

Het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) informeert burgers over democratische besluitvorming en stelt hen in staat daar zelf actief aan deel te nemen.

Zie ook: www.publiek-politiek.nl





http://www.stemwijzer.nl/zuidplas