Gemeente Asten Wmo-soap Zonderling zonder zorgen

Aflevering 14: Wmo-soap Zonderling zonder zorgen

Opa Jan kent zijn buurman al sinds ze naast elkaar wonen en dat is 14 jaar. Nou ja, kennen, van de oude Frits krijg je eigenlijk nooit hoogte. Maakten ze vroeger nog wel eens een praatje over de schutting, tegenwoordig ziet opa Jan de zonderlinge man eigenlijk nauwelijks meer. En als hij hem ziet... dan ziet hij er niet uit. Bijvoorbeeld als hij thuiskomt met het `geleende' boodschappenkarretje van de supermarkt vol met plastic zakken.

Het is nooit in opa Jan opgekomen om zich met de oude Frits te bemoeien. Maar de deur van Frits blijft tijdens de sneeuwruimactie als enige in de buurt gesloten. Nu realiseert opa Jan zich dat het waarschijnlijk niet goed gaat met zijn buurman. Die enkele keer dat hij hem ziet, loopt hij altijd in vieze oude kleren en zijn haren zijn lang en vettig. Maar wat nog het meest opvalt, is dat Frits altijd in zichzelf loopt te praten.

,,Misschien moet er eens iemand gaan kijken.'' Maar zelf is opa Jan dat niet van plan. Hij belt met schoondochter Dorien, die bij het Wmo loket werkt. Zij belooft dat er een Wmo-consulente langsgaat, iemand die huisbezoeken aflegt dus. De volgende ochtend staat er inderdaad een dame voor de deur bij Frits. Maar hoe vaak ze ook aanbelt, de oude baas geeft geen krimp. Hij is thuis, dat bewijst het bewegende gordijn voor het raam. Frits heeft door een kiertje gekeken wie er voor zijn deur staat maar heeft blijkbaar geen zin in bezoek. Consulente Sandra Sneller geeft niet op en schakelt opa Jan in. En ja hoor, bij het zien van een bekende gaat inderdaad de deur op een kier.

Sandra praat zich de blaren op de tong om over de drempel te mogen. Het lukt, maar alleen op voorwaarde dat opa Jan ook binnenkomt. Er hangt een penetrante vuilnislucht in het huis en ze moeten zich een weg banen door de plastic zakken in de gang. In de woonkamer is het al geen haar beter en de keuken puilt uit van de aangekoekte potten en pannen. Sandra schuift resoluut vier katten van de bank om een zitplekje te vinden. Opa Jan blijft liever staan en onderdrukt de neiging om zijn neus dicht te knijpen.

Het gesprek verloopt moeizaam. De oude Frits is tegen hen niet spraakzaam maar voert wel een geanimeerd gesprek met een onzichtbaar iemand. Op iedere vraag van Sandra volgt het standaard antwoord: ,,Ik red me wel.'' De praktijk bewijst anders. De oude man en zijn woning zijn compleet vervuild. Sandra begrijpt al snel dat hier ingegrepen moet worden. Toch probeert ze de oude man in zijn waarde te laten en vooral niet in de stress te laten schieten. Met engelengeduld krijgt ze hem al pratende zo ver dat hij in ieder geval accepteert dat de huisarts langskomt. Maar in gedachten is Sandra al drie stappen verder. Een schoonmaakbedrijf voor het huis, misschien een opname van de verwarde oude baas? Opa Jan is blij dat hij weer richting voordeur kan. Terwijl ze afscheid nemen, heeft Frits opeens een helder moment: ,,Ik red me wel. Maar dat vrouwtje in de Kinkerstraat, dié heeft pas hulp nodig....


*

+ Praktische informatie:

+ Door de invoering van de Wmo is de gemeente verantwoordelijk voor de verstrekking van hulpmiddelen en vervoerspassen. Ook de nazorg is een belangrijk aandachtspunt.
+ Volgende week kunt u iets lezen over een hulpvraag met meerdere facetten.

*

* Voor meer informatie kunt u terecht bij: Lokaal loket 2WZ, Startpunt Welzijn, Wonen en Zorg Centrum De Beiaard, Pastoor de Kleijnhof 22, 5721 CR Asten

* Tel. 0493-690622. Openingstijden: maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 12.00 uur.