Politie Zaanstreek-waterland

Wegmisbruiker moet rijbewijs inleveren

Monnickendam, 21-10-2009 o Op de Provincialeweg N247 hebben agenten woensdagmiddag het rijbewijs ingevorderd van een 41-jarige automobilist uit Nigtevegt.

Ter hoogte van Katwoude reed de bestuurder de surveillerende agenten met hoge snelheid tegemoet. De bestuurder haalde autos rechts in waarbij hij over de busbaan reed. De surveillanten keerden hun onopvallende videoauto en zetten de achtervolging in en de camera aan. Vervolgens zagen zij de wegmisbruiker nog een aantal keren inhalen over de busbaan. Om de auto daarna over het verdrijvingsvlak te zien rijden en op twee kruisingen het rode licht te zien negeren. Nadat de man nogmaals had ingehaald over een doorgetrokken streep, zetten de surveillanten de man in Monnickendam aan de kant. Tegen de bestuurder is proces-verbaal opgemaakt omdat hij de veiligheid op de weg ernstig in gevaar heeft gebracht.

Speciaal opgeleide agenten van de sectie Verkeershandhaving houden iedere week meerdere onopvallende surveillances op de diverse snelwegen en provincialewegen in de regio.De videoauto is door het Bureau Verkeer Openbaar Ministerie (BVOM), opdrachtgever van de sectie verkeershandhaving, ter beschikking gesteld. Binnen de sectie zijn drie medewerkers opgeleid om de videoauto te kunnen besturen. Een bijrijder helpt bij het opsporen van verkeerscriminelen en zorgt ervoor dat de camera op tijd wordt ingeschakeld en gedragingen op beeld kunnen worden vastgelegd. De beelden worden niet alleen gebruikt als bewijsmateriaal voor justitie maar zijn ook bedoeld om de wegmisbruiker direct te kunnen confronteren met zijn of haar gevaarlijke weggedrag.