VU medisch centrum

Effectief toezicht vraagt kritische rol van de Inspectie voor de Gezondheidszorg

Blinde vlekken als bron van informatie

22 oktober 2009

`Ziekenhuizen houden zich niet aan richtlijnen voor onderhoud van medische apparaten.' `Ziekenhuis in Emmen ontslaat chirurg na doden.' Krantenkoppen waar de Inspectie voor de Gezondheidszorg bij betrokken was. Inspecteur Hofstra: "Ons doel is altijd: wat kan er beter en veiliger?" Jan Roos van het instituut ondersteuning patiëntenzorg: "Een fout negeren is onprofessioneel."

Foto: Paul le Clerq Efefctief toezicht vraagt kritische rol van de Inspectie voor de Gezondheidszorg "Hoe komt het zover dat een patiënt aan de verkeerde kant wordt geopereerd, de verkeerde medicatie krijgt of dat een gaas achterblijft? Wij kijken naar het systeemfalen, naar het geheel. Veelal ligt het niet aan die ene arts of verpleegkundige." Christien Hofstra, IGZ-inspecteur, licht toe hoe toezicht op calamiteiten werkt. "Een calamiteit is vreselijk voor alle betrokkenen, maar het is ook een bron van informatie over het systeem en veiligheid."
Jan Roos, plaatsvervangend IOP-hoofd en contactpersoon voor de IGZ: "In VUmc doe ik onder meer nader onderzoek naar calamiteiten. Dat gebeurt niet lichtvaardig, we houden niet op bij 'omdat we het altijd zo doen'. Waarom, waarom, en nog eens waarom. Bij de analyse herken je geregeld de gebreken waar de IGZ in haar landelijke rapporten de vinger op legt."

Hakken in het zand
Calamiteitenonderzoek is één van de instrumenten van toezichthouder IGZ. Rapporten, vragenlijsten, jaargesprekken en thematisch toezicht moeten ervoor zorgen dat ziekenhuizen zich bewust blijven van verantwoorde, veilige zorg. Helpen die instrumenten ook? Hofstra: "Uiteraard willen we weten dat het goed gaat. Maar effectief toezicht vraagt een kritische rol: wat zijn de blinde vlekken, waar liggen de risico's? Wat gaat er mis op de IC? Voor, tijdens en na operaties? We weten ook dat fouten niet uit slechtigheid voortkomen, soms is het een kwestie van middelen, kennis of onbekendheid met de ziekenhuisregels." Roos: "Als burger ben ik onder de indruk van wat de Inspectie doet. Ze zijn met relatief weinig en produceren veel, veelal met een groot werkelijkheidsgehalte. Als professional merk ik dat je bij een IGZ-rapport vaak eerst je hakken in 't zand wilt zetten. Vervolgens zie je de meerwaarde. Zo denk je bijvoorbeeld dat bepaalde afspraken heel duidelijk zijn zonder dat die op papier staan. Dan blijkt dat niet iedereen ze kent, wat weer fouten in de hand werkt." Een licht-kritische noot van Roos: "Het aantal IGZ-rapporten neemt wel exponentieel toe, waarschijnlijk zijn de inspecteurs ook hun eigen achterstand aan het inhalen." "Uiteraard ken ik de kritiek dat we oeverloos veel rapporten maken", voegt Hofstra toe. "Er komt veel over ziekenhuizen heen. Denk ook aan de media-aandacht voor medische missers, en dan zonder de nuances. Maar het doel van ons werk is altijd: wat kan er veiliger, beter?"

Ruggenmerg
Uit Amerikaanse en Nederlandse cijfers blijkt dat er onnodig doden vallen in ziekenhuizen. Dat moet minder en dat vereist patiëntveiligheid op alle niveaus. De inspecteur schetst de context: "Vroeger zag een patiënt een arts en een verpleegkundige, nu is er sprake van multidisciplinaire teams en complexe ketens van zorg. Met als gevolg dat bij één ingreep een tiental mensen betrokken kunnen zijn. Veiligheid is daarom van alle medewerkers." Het veiligheidsmanagementsysteem (VMS) geeft manieren om risico's te verminderen. De Inspectie verifieert hoe VMS ervoor staat in de ziekenhuizen. Hofstra: "VUmc is er ver mee."
Roos: "Een fout negeren is onprofessioneel. Tegenover de patiënt, collega's en het ziekenhuis. Onze aanpak met DIM - decentraal incidenten melden - werkt. Vergelijk het met de luchtvaart: gaat er iets mis, dan meld je dat. VUmc-medewerkers zijn open over hun fouten, willen die bespreken om ze in de toekomst te voorkomen." Ondanks alle rapporten en meldingen blijven er in VUmc wel eens zaken misgaan. "Het duurt even voordat veiligheid een vast onderdeel is van al ons handelen, van receptionist tot behandelaar. Dat is vooral een cultuurkwestie en cultuur veranderen vraagt tijd."

Barbara van Male
bron: Tracer