Gemeente Hilversum

Centrum Jeugd en Gezin Zuid opent in december

publicatiedatum: donderdag 22 oktober 2009

Medio december zal in de gemeente Hilversum een eerste Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) geopend worden. Dit eerste CJG, genaamd CJG Hilversum Zuid, wordt gevestigd in zorgcentrum De Eedenburgh. Ook zijn er plannen voor de oprichting van een CJG in Hilversum Oost en Hilversum Noord.

Waarom Centra voor Jeugd en Gezin
Er zijn twee belangrijke redenen voor de oprichting van Centra voor Jeugd en Gezin in Hilversum. Ten eerste hebben veel kinderen, jongeren en ouders wel eens een vraag over opgroeien, opvoeding, gezondheid of ontwikkeling. Vaak weten ze niet goed waar ze terecht kunnen voor een antwoord. Het CJG biedt de oplossing. Daarnaast werken in een CJG verschillende instellingen samen die zich met kinderen en jongeren bezighouden. Door deze directe samenwerking kan de zorg rondom kinderen en jongeren beter georganiseerd worden.

De visie van Erik Boog
Wethouder Jeugdzaken Erik Boog heeft een duidelijke visie op de CJG's: "Een CJG dient toegankelijk en breed bekend te zijn met een positief gerichte uitstraling. Dus een plek waar je graag en gemakkelijk even binnen loopt. Ook is het CJG een plek waar professionals optimaal samenwerken en waar er geluisterd wordt naar de vraag van de doelgroep. Tevens krijgen de CJG's een website waar ouders en jongeren de nodige informatie zelf kunnen opzoeken. Maar we gaan ook extra aandacht besteden aan jongeren vanaf 12 jaar. Die bereik je op een andere manier dan ouders. Bijvoorbeeld via jongerenverenigingen en het jongerenwerk."

Samenwerking
"Een goede samenwerking tussen huisartsen, verloskundigen, kraamzorg, eerstelijns psychologen, paramedici, jeugdgezondheidszorg, welzijn, kinderopvang en scholen is belangrijk en daar hebben we in het CJG Hilversum Zuid ruim de gelegenheid voor. Omdat deze partners al in of dichtbij het CJG Hilversum Zuid gevestigd zijn. We willen bestaande structuren versterken en niet onnodig iets nieuws creëren." Hilversum kiest voor een duidelijke preventieve aanpak. Maar het CJG biedt ook hulp aan kinderen en jongeren die in de problemen zijn gekomen.