Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

`geopend'

Zuiveringsinstallatie Damweg officieel `geopend'

Hoogheemraad Lydia Snuif overhandigt de sleutel van het oude gemaal aan wethouder Jan Stam van de gemeente Bergen De afgelopen maanden hebben de gemeente Bergen en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) hard gewerkt aan een vernieuwd afvalwatersysteem aan de Damweg, tussen Schoorl en Schoorldam. Het gaat hier om de verlegging van een persleiding en de bouw van een overstortvoorziening met een geïntegreerd gemaal. Dit laatste project is in opdracht van de gemeente Bergen uitgevoerd.

Op donderdagmorgen 15 oktober werd de installatie feestelijk in gebruik genomen. Daar waren verschillende openingshandelingen voor nodig, uitgevoerd door wethouders Jan Stam en Jan Mesu en mevrouw Lydia Snuif - Verwey van het Hoogheemraadschap Noorderkwartier. Tot slot liet wethouder Mesu een reusachtige champagnefles `knallen', waarmee het totale project aan de Damweg officieel werd afgerond.

De gemeente Bergen neemt het oude gemaal over van HHNK. De locatie van de nieuwe installatie werd bepaald door de wegomlegging van de N9 in Schoorldam, waarmee in 2010 wordt begonnen. Deze werkzaamheden zouden gevolgen hebben voor de bestaande transportleidingen van het afvalwater.

De afgelopen maanden heeft HHNK het huidige rioolgemaal bij de Damweg vervangen door een nieuw rioolgemaal. Vanuit deze locatie - eveneens aan de Damweg - is een persleiding aangelegd, die het afvalwater vanuit Schoorl afvoert naar de rioolwaterzuivering Geestmerambacht.

Opvangbassin bij extreem veel regen
Behalve een nieuw rioolgemaal, er is ook een zogeheten filterbezinkbassin (TAST) gerealiseerd. Dit bassin vangt - bij extreme regenval - een deel van het extra water op dat het rioolgemaal op dat moment niet kan verwerken. Hier wordt het afvalwater met behulp van de nieuwste technieken (het toepassen van lamellen-afscheiders) gefilterd en afgevoerd naar het oppervlaktewater. Met dit nieuwe watersysteem wordt bij extreme regenval de vervuiling tot een minimum beperkt.