Gemeente Breda

Nieuwe brede scholen en multifunctionele accommodatie (MFA) in Breda

Bij de start van het nieuwe schooljaar 2009-2010 opent de Brede School Vlierenbroek voor de wijk Kesteren in Haagse Beemden als eerste in Breda haar deuren.

De officiële opening vindt plaats op 22 oktober aanstaande. Ook heeft het college ingestemd met het plan voor de Brede School Geeren-Noord waarvan de bouw eind augustus start en eind 2010 klaar is. Enkele maanden eerder heeft het college al ingestemd met de bouw van de Brede School in Heuvel - Huis van de Heuvel. De bouw hiervan start begin volgend jaar. Tot slot krijgt Prinsenbeek in de Neel-Oost een nieuwe multifunctionele accommodatie waarin twee basisscholen en een opvang voor peuters en kinderen worden ondergebracht.

Brede school
De realisatie van de drie brede scholen is een uitwerking van het Strategisch Plan Brede scholen dat de gemeenteraad in 2004 heeft vastgesteld. Centraal bij de brede scholen staat het vergroten van de ontwikkelingskansen van kinderen en jongeren in de leeftijd van 0-13 jaar; onderwijs op maat en de school ook ook in de vrije tijd een bruisend middelpunt. Daarnaast is een optimale samenwerking tussen de partners op het gebied van onderwijs, zorg en welzijn van groot belang. Om dit alles voor ouders en kinderen zo toegankelijk mogelijk te maken worden in een brede school verschillende functies ondergebracht die zich richten op het ondewijs, de opvoeding en de ontwikkeling.
Alle Brede scholen krijgen een gymzaal die ook buiten de schooltijden gebruikt kan worden. Deze gymzalen worden betaald door de gemeente, behalve die van de Vlierenbroek die met rijkssubsidie is gebouwd. Gymzalen en andere functies zijn ook buiten schooltijden te gebruiken.

Brede school Vlierenbroek
De basisscholen De Vlier (een dependance van de Apolloschool in Prinsenbeek) van Markant en Hagehorst (INOS) vinden hier hun nieuwe onderkomen, terwijl Kober de voormalige klaslokalen van de openbare school gebruikt voor het inrichten van een buitenschoolse opvang en een peuterzaal. Surplus Welzijn krijgt er een kantoor met loketfunctie, Careyn Thuiszorg opent een consultatiebureau en de Gemeente Breda richt samen met partners een Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) in en de Stichting Mees opent er een dagopvang voor gehandicapte kinderen. Er komt ook een nieuwe gymnastiekzaal die groter is dan oorspronkelijk bedoeld was. Deze komt op de eerste verdieping waardoor er op de begane grond meer functies een onderdak kunnen vinden.

Brede school Geeren-Noord
De Brede School Geeren-Noord richt zich op de wijk Geeren-Noord in de Hoge Vucht. De basisscholen de Samenloop (Markant) en de Watervlinder (INOS, voorheen het Kievitsnest) worden er gehuisvest, naast Kober die er een kinderdagopvang en buitenschoolse opvang opent. Ook Surplus Welzijn realiseert er een buurthuis, peuterspeelzaal en jongerenruimte. Binnen de Brede School Geeren-Noord is WonenBreburg een belangrijke partner. WonenBreburg is samen met de Gemeente Breda eigenaar van het buurthuis, dat zoveel mogelijk wijkactiviteiten moet ontplooien. Daarnaast opent WonenBreburg een beheerderskantoor in de school en wordt eigenaar van het zorgdeel waar het Consultatiebureau van Careyn Thuiszorg en het Centrum voor Jeugd en Gezin van het IMW (Institutuut voor Maatschappelijk Werk) hun intrek in gaan nemen. Tot slot realiseert de Gemeente Breda een extra grote gymzaal in het gebouw en ontwikkelt WonenBreburg tegenover de Brede school vier atelierlokalen die ook kunnen worden ingezet als extra klaslokalen. Tot eind 2010 vindt de Watervlinder onderdak in de tijdelijke locatie bij het buurthuis Geeren-Noord, samen met een peuterspeelzaal en een buitenschoolse opvang.

MultiFunctionele Accommodatie Prinsenbeek
Ook een zogenoemde multifunctionele accommodatie (MFA) huisvest verschillende functies onder één dank, maar is in tegenstelling tot een Brede school niet specifiek gericht is op het vergroten van ontwikkelingskansen van kinderen en jongeren. Zo krijgt de MFA in Prinsenbeek een woonzorgcentrum en een zorgkruispunt op de voormalige locatie van de te slopen Apolloschool. De officiële eerste steenlegging heeft 15 juli jongsleden plaatsgevonden, terwijl het gebouw naar verwachting in mei 2010 opgeleverd wordt. Na oplevering van de vervangende nieuwbouw vindt de sloop van de Apolloschool plaats. In tegenstelling tot het eerste idee om de huidige Apolloschool als geheel te vervangen, is de loop der jaren geconstateerd dat ook de nabij gelegen basischool Griffioen in het nieuwe gebouw zijn uitbreiding kan vinden. Door de groei van het aantal leerlingen heeft deze school vier extra lokalen nodig. Deze lokalen worden, samen met twee door Kober in te richten peuterspeelzalen, twee kinderdagverblijven en een buitenschoolse opvang, ingepast in de nieuwbouw.
Hiermee krijgt Prinsenbeek een volwaardige multifunctionele accommodatie.

Breda, 29 juli 2009