ABVAKABO FNV

Persconferentie gezamenlijke vakbonden over TNT en de postmarkt

Alternatieve kostenbesparingen bij TNT

De leden van ABVAKABO FNV, CNV Publieke Zaak en BVPP hebben in april 2009 tegen het principeakkoord gestemd van de vakbonden en TNT voor een nieuwe cao productie. De leden zijn niet bereid om in te leveren op salaris en arbeidsvoorwaarden in ruil voor een werkgarantie.

Volgens de vakbonden had het hierna weinig zin om nog met TNT om tafel te gaan, omdat een vergelijkbaar akkoord ook geen kans van slagen zou hebben. De leden hadden het principeakkoord immers massaal afgewezen. TNT kondigde daarna een reorganisatie aan waarbij 11.000 banen op het spel staan.

De omvang en massaliteit van de te verwachten reorganisatie zijn voor de vakbonden onbespreekbaar. Zij stelden in mei 2009 voor een onderzoek te doen waarbij gezocht wordt naar alternatieven om gedwongen ontslagen te voorkomen, maar dan zonder het inleveren van arbeidsvoorwaarden. TNT stemde hiermee in.

Levensvatbaarheid van de postmarkt
Het tweede onderzoek dat de bonden lieten uitvoeren gaat over de levensvatbaarheid van de postmarkt. In dit onderzoek zijn drie scenario's doorberekend: wat zijn de consequenties voor de postmarkt en vooral de postbezorgers bij reële tarieven en fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden en wat zijn de consequenties bij een milde of een totale prijzenoorlog. Aanleiding voor dit onderzoek zijn de afspraken die de bonden hebben gemaakt met alle postbedrijven over de totstandkoming van aanvaardbare arbeidsvoorwaarden op de postmarkt.

Met vriendelijke groet,

BVPP, ABVAKABO FNV, FNV Bondgenoten, CNV Publieke Zaak en CNV Bedrijvenbond
22-10-2009