Ingezonden persbericht


Persbericht en oproep van Medisch Contact

Uniek boek: Artsenverhalen over de bezetting

Waarom hielp de huisarts een gewonde NSB-agent in een Drents gehucht? Wie behandelde zieke Utrechtse Joodse onderduikers gedurende de bezettingsperiode? Waarom kon een Haarlemse dermatoloog vrij in- en uit lopen bij het hoofdkwartier van de Duitsers?

In het boek "Artsenverhalen over de Bezetting" geven dokters en geneeskundestudenten die in de Tweede Wereldoorlog werkten of studeerden geven zelf de antwoorden. Het unieke boek wordt geschreven door de redactie van het artsenvakblad Medisch Contact. Daarvoor spoorde de redactie tientallen artsen en toenmalig geneeskundestudenten op. Veel artsen overal uit het land deden hun verhaal. Ze vertelden over onder meer verzonnen ziektes om uit handen van de bezetter te blijven, hun rol als verzetstrijder, onderduikers, foute artsen, hulp aan NSB'ers, de studie, joden, de praktijk van alle dag, stil verzet, oorlogsziekten, Indië en zuivering van foute dokters.

Maar de redactie wil meer. Medisch Contact is op zoek naar verhalen van patiënten en medewerkers over artsen in de bezettingsperiode. Er zijn ongetwijfeld patiënten of verpleegkundigen die bijzondere anekdotes hebben over artsen uit die periode. Bijvoorbeeld over het verloop van een operatie tijdens nachtelijke bombardementen. Of: hoe de dokter hielp bij het verzinnen van een ziekte zodat de 'patiënt' niet naar Duitsland hoefde. En misschien gaf de dokter wel voedselbonnen of een medicijn extra.

De redactie ontvangt graag deze verhalen. Mensen kunnen hun herinneringen voor 1 december in maximaal 600 woorden sturen naar: oorlogsverhalen@medischcontact.nl. Een selectie van de anekdotes en ervaringen krijgt een plaats in het boek dat in april 2010 in de winkel ligt.

Medisch Contact als verzetsorganisatie

Het weekblad Medisch Contact heeft haar oorsprong in de Tweede Wereldoorlog. De artsenverzetsgroep Het Medisch Contact is de naamgever van het nu redactionele onafhankelijke vakblad van de Koninklijke Maatschappij tot bevordering der Geneeskunde (KNMG).

Medisch Contact eert de artsen die in de Tweede Wereldoorlog onder moeilijke omstandigheden hun werk hebben gedaan met een kunstwerk.

Het kunstwerk en het boek maken deel uit van een groot geschiedenisproject.

Tot nu toe is er weinig over artsen in de bezettingstijd beken. Daarom verzamelt Medisch Contact informatie. Veel daarvan is inmiddels elektronisch beschikbaar gesteld op www.medischcontact.nl/geschiedenis. Daarnaast zijn verhalen (oral history) van artsen over de bezettingsperiode op video vastgelegd.

Vorig jaar zag "Vrienden van het Medisch Contact" het daglicht. Deze stichting heeft als doel de herinnering aan de artsenverzetsorganisatie Medisch Contact levend te houden met als motto dat alleen een medicus die in vrijheid handelt een goede dokter kan zijn. De Vrienden van het Medisch Contact wil onderzoek naar de geneeskunde en de rol van Nederlandse geneeskundigen in de bezettingsjaren stimuleren, faciliteren en presenteren.

Artsenverhalen over de Bezetting wordt eind april 2010 tegelijk met de onthulling van het kunstwerk gepresenteerd.