CPNB


Persbericht 17-6-2009
Nederland Leest 2009 over vriendschap en cultuurverschillen Willem Nijholt, Abdelkader Benali en Oeroeg

De Lofrede op Oeroeg van Hella S. Haasse, het boek dat centraal staat tijdens Nederland Leest 2009, wordt geschreven door Willem Nijholt. Daarnaast zal de auteur Abdelkader Benali voor deze 4de editie van Nederland Leest een essay schrijven over `vriendschap en cultuurverschillen'. Nederland Leest moedigt mensen aan tegelijkertijd hetzelfde boek te lezen en hier met elkaar over in discussie te gaan. De grootste leescampagne van Nederland vindt dit jaar plaats van vrijdag 23 oktober t/m vrijdag 20 november. Dit is vandaag door de Stichting CPNB bekendgemaakt.

De Lofrede is bij voorgaande edities geschreven door Annejet van der Zijl (2008: Twee vrouwen van Harry Mulisch), Jan Siebelink (2007: De gelukkige klas van Theo Thijssen) en Hella S. Haasse (2006: Dubbelspel van Frank Martinus Arion).

Willem Nijholt werd geboren in Gombong, Nederlands-Indië. Op zijn achtste kwam hij in een Jappenkamp terecht. Na de Tweede Wereldoorlog verhuisde het gezin naar Nederland. In zijn jonge jaren kreeg hij Oeroeg van een tante, maar als er één onderwerp was wat destijds niet zijn interesse had, was het wel Indië. De pijn was nog te vers. Jaren later kwam het boek alsnog onder zijn aandacht, las hij het en raakte diep onder de indruk van het verhaal en Haasses stijl. Willem Nijholt geniet grote bekendheid als acteur op televisie, het toneel en in musicals (De Stille Kracht, Amadeus, Foxtrot,
Miss Saigon).

Abdelkader Benali plaatst in zijn essay over `vriendschap en cultuurverschillen' de thematiek van Oeroeg (uit 1948) in de huidige tijd. Het essay zal opgenomen worden in de luxe Nederland Leest-editie van Oeroeg, vanaf 23 oktober in de boekhandel verkrijgbaar voor EUR 10,- .

De jaarlijkse campagne Nederland Leest is vanaf de 1e editie in 2006 een groot succes. Het moedigt aan tot herlezen van een klassieker uit de Nederlandse literatuur. De openbare bibliotheken in Nederland zijn daarbij de grote motor van de campagne. Zij reiken het boek gratis uit aan hun leden. In 2008 werden van Twee vrouwen van Harry Mulisch
1.030.500 exemplaren gedrukt om aan de vraag te kunnen voldoen. Philip Freriks is ook in 2009 ambassadeur van Nederland Leest.