CPNB


Persbericht 5-10-2009
Hella S. Haasses debuut vanwege Nederland Leest in Bahasa Indonesia Oeroeg voor het eerst in Indonesische vertaling

Oeroeg, het boek dat dit jaar centraal staat tijdens Nederland Leest, van vrijdag 23 oktober t/m vrijdag 20 november, is vandaag in Jakarta in het Indonesisch verschenen. Het eerste exemplaar van de vertaling werd overhandigd aan Dr. Nikolaos van Dam, de Nederlandse ambassadeur in Indonesië, door Philip Freriks, ambassadeur van Nederland Leest.

Het romandebuut van Hella S. Haasse was, in tegenstelling tot haar Indische romans Sleuteloog en Heren van de thee, nog nooit in het Bahasa Indonesia vertaald. Nederland Leest is voor de Indonesische uitgeverij Gramedia Publishers aanleiding geweest hierin verandering te brengen.

De boekpresentatie vond plaats in het Erasmushuis, het culturele centrum van Nederland te Jakarta. Naast `ambassadeurs Van Dam en Freriks' was onder andere Willem Nijholt, Lofredenaar van Nederland Leest 2009, aanwezig. Ook Abdelkader Benali, die speciaal voor Nederland Leest een essay schreef over `vriendschap en cultuurverschillen', woonde de presentatie bij. Hij gaat later deze week met Indonesische studenten in gesprek over de thema's die in Oeroeg aan de orde komen: vriendschap, cultuurverschillen en de Nederlands-Indische geschiedenis. Margot Dijkgraaf duidde Oeroeg binnen het omvangrijke oeuvre van Hella S. Haasse. Zij ging daarna in gesprek met de Indonesische auteurs Putu Oka Sukanta en Radar-Panca Dahana over de verschillen en overeenkomsten tussen Nederlandse en Indonesische literatuur.

Gramedia Publishers is een van de grootste en meest vooraanstaande uitgeverijen in Indonesië. Hun fonds kent onder meer werk van Nick Hornby, John Irving, Cormac McCarthy en Annie M.G. Schmidt. De vertaling van Oeroeg is van de hand van Indira Ismail en is mogelijk gemaakt door het Nederlands Literair Productie- en Vertalingenfonds.

Nederland Leest is de grootste jaarlijkse nationale leesbevorderingcampagne. Het moedigt aan tot lezen en herlezen van een klassieker uit de Nederlandse literatuur. De openbare bibliotheken in Nederland zijn daarbij de grote motor van Nederland Leest. Zij reiken in deze periode honderdduizenden exemplaren van het boek gratis uit aan hun leden.

Oeroeg
Oeroeg
Hella S. Haasse