Vrije Universiteit Amsterdam

Het voorspellen van ongewenste geneesmiddelreacties


* Startdatum: 23-10-2009


* Tijd: 10.45


* Locatie: Aula


* Titel: Het voorspellen van ongewenste geneesmiddelreacties


* Spreker: M. Damsten


* Promotor: prof.dr. N.P.E. Vermeulen


* Onderdeel: Faculteit der Exacte Wetenschappen


* Wetenschapsgebied: Exacte wetenschappen


* Evenementtype: Promotie

Het promotieonderzoek van Micaela Damsten richt zich op het ontwikkelen van nieuwe methodes en strategieën die kunnen helpen bij het vinden en karakteriseren van reactieve metabolieten van geneesmiddelen in vitro. Ook om in te schatten wat de kans is dat een geneesmiddel wordt gemetaboliseerd tot een reactieve metaboliet en de covalente (gemeenschappelijke) binding van deze metabolieten in vivo bij de mens is. Deze methodes kunnen daarom bijdragen aan een betere afweging van risico's bij de selectie van stoffen voor nieuwe kandidaatsgeneesmiddelen.

De ontwikkeling van geneesmiddelen is een uitdagende taak. Geschat wordt dat van de 10.000 geteste stoffen slechts één de markt bereikt als geneesmiddel. Het op de markt brengen van een geneesmiddel brengt hoge kosten met zich mee (c.a. 800 miljoen USD) en uiteindelijk is slechts een op de drie geneesmiddelen die de markt bereiken winstgevend. Een voorwaarde is dat de geneesmiddelen volledig veilig zijn. Het is inmiddels een voldongen feit dat preklinische testen die gebruikt worden in het begin van het ontwikkelingsproces om nieuwe kandidaatsgeneesmiddelen te vinden ongewenste reacties (adverse drug reactions; ADRs), die veroorzaakt worden door het geneesmiddel, slecht kunnen voorspellen.

Dit geldt in the bijzonder voor het optreden van zeer zeldzaam en onvoorspelbare ADRs (idiosyncratic drug reactions), die vaak pas worden waargenomen nadat het geneesmiddel al op de markt gebracht is. Behalve het feit dat dit zorgt voor gezondheidsrisico's voor de patiënten, zijn de economische gevolgen van het terugtrekken van een geneesmiddel van de markt gigantisch. Het onderliggende mechanisme van optreden van ADRs is nog steeds onbekend maar het is wel duidelijk geworden dat geneesmiddelmetabolisme, de vorming van reactieve metabolieten en atoombinding aan eiwitten, een rol speelt bij het optreden van deze vorm van toxiciteit.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam