Waterschap Zeeuws-Vlaanderen

Onthulling Zwartenhoekse zeesluis

Op vrijdag 23 oktober 2009 vindt de feestelijke afsluiting van het project restauratie Zwartenhoekse Zeesluis plaats. De restauratie van dit monument, waarmee in december 2007 werd begonnen, is in 2 fases uitgevoerd door Leenhouts' Aannemingsbedrijf BV uit Sluis. H4A Bouw en Infra BV heeft de omgeving van de sluis ingericht met een trap en steiger, paden, parkeerplaatsen, picknicksets e.d. De uitvoering van dit project is mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van de Provincie Zeeland, Rijkswaterstaat, de gemeente Terneuzen, het waterschap Zeeuws-Vlaanderen, de Stichting TBI, de Stichting Bouwcultuur Fonds Zuid Nederland, Fundeon en de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM). Daarnaast er is door diverse bedrijven en instanties een financiële bijdrage of een bijdrage in natura geleverd (in de vorm van materialen en de uitvoering van werkzaamheden). Als kroon op de restauratie is de originele sluitsteen bij de afsluiting van de restauratie weer terug in de frontmuur van de sluis aangebracht.

Het programma voor 23 oktober is als volgt:

* 13.30 uur: ontvangst in de tent nabij het adres Sasdijk 1 te Westdorpe;

* 14.00 uur: opening en overzicht programma door dagvoorzitter Lous Coppoolse,
voorzitter van de Stichting Landschapsbeheer Zeeland;

* 14.05 uur: welkomstwoord door Wybe de Graaf, dijkgraaf van het waterschap
Zeeuws-Vlaanderen;

* 14.15 uur: "een zeesluis met geschiedenis" door Dennis van Nieuwenhuizen,
historicus;

* 14.35 uur: "korte terugblik op een lang proces" door Sandra Dobbelaar,
Stichting Landschapsbeheer Zeeland;
* 15.00 uur: "restauratie van een bijzonder bouwwerk" door Erik-Jan Brans/
Bartjan Luteijn, Bureau Rothuizen van Doorn 't Hooft;

* 15.30 uur: onthulling zeesluis;

* 15.45 uur: rondleiding bij de sluis, verzorgd door de Vrienden van de
Zwartenhoekse Zeesluis;

* 16.00 uur: borrel in de tent

* 17.00 uur: einde programma

Projectgroep

De Stichting Landschapsbeheer Zeeland heeft een aantal jaren geleden het initiatief genomen om de Zwartenhoekse Zeesluis, gelegen in de Sasdijk te Westdorpe, te consolideren en/ of te restaureren. De stichting is daartoe in overleg met gegaan met diverse instanties en overheden.

Er is een projectgroep geformeerd, waarin naast de Stichting Landschapsbeheer Zeeland werd deelgenomen door Rijkswaterstaat, de Provincie Zeeland, de gemeente Terneuzen, de Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland, de Stichting Vrienden van de Zwartenhoekse Zeesluis en het waterschap Zeeuws-Vlaanderen. Alle voorbereidingen hebben er toe geleid dat in december 2007 kon worden begonnen met de uitvoerende werkzaamheden voor de consolidatie van de zeesluis.

Bijdragen

De Zwartenhoekse Zeesluis is sinds 14 oktober 2005 aangewezen als beschermd monument. Het waterschap is als eigenaar van dit kunstwerk verplicht het in goede staat te brengen en te houden. Voor de uitvoering van de restauratie was een bedrag van ruim EUR 550.000,-- beschikbaar. Dit bedrag is bijeengebracht door de Provincie Zeeland, Rijkswaterstaat,

de gemeente Terneuzen en het waterschap Zeeuws-Vlaanderen, de Stichting TBI, die door toedoen van de Vrienden van de Zwartenhoekse Zeesluis bij het project betrokken was.

Wel stelde deze stichting als voorwaarde dat
leerling-restauratiemedewerkers bij de uitvoering van de werkzaamheden moesten worden ingeschakeld). Fundeon heeft bijgedragen in de vorm van een vergoeding voor de leerlingplaatsen. Diverse bedrijven en instanties hebben geld beschikbaar gesteld of een bijdrage in natura geleverd in de vorm van materialen en werkzaamheden. De gemeente Terneuzen heeft de voor de uitvoering van de restauratie vereiste vergunningen (monumentenvergunning, bouwvergunning) afgegeven. In juli 2008 heeft de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM) een extra subsidie verleend van bijna EUR 160.000,--.

Geschiedenis

De Zwartenhoekse Zeesluis was oorspronkelijk een sluis met een gecombineerde functie van uitwateringssluis en inundatiesluis. De sluis is in de jaren 1788 en 1789 gebouwd en bestaat uit drie kokers en is geheel gemetseld in baksteen, gefundeerd op een houten paalfundering, en gedeeltelijk bekleed met hardsteen in de frontmuren. Het jaartal van oplevering (1789) is vastgelegd in een prachtige sluitsteen. Als uitwateringssluis diende de zeesluis voor de afwatering van de in 1790 herbedijkte Canisvlietbuitenpolder. In tijden van oorlogshandelingen kon de sluis omgekeerd worden gebruikt om het achterliggende polderland te inunderen.

Na de aanleg van het Kanaal Gent-Terneuzen (1825 - 1827) is de sluis onderdeel geworden van de westelijke Rijkswaterleiding. Rond het jaar 1980 is nabij de zeesluis een nieuwe duiker aangelegd. Hierdoor had de Zwartenhoekse Zeesluis zijn waterstaatkundige functie verloren.

Terneuzen, 19 oktober 2009
Persbericht Nr. 2009/28