Openbare bibliotheek Amsterdam


Nederland Leest, 23 oktober t/m 20 november 2009

Oeroeg, van Hella S. Haasse
20 okt 2009 - 10:49
Nederland leest Oeroeg
Van 23 oktober t/m 20 november 2009 vindt de vierde editie van de grootste nationale leescampagne, Nederland Leest, plaats. Oeroeg, het roman-debuut van Hella S. Haasse, vormt het middelpunt van Nederland Leest 2009.

Leden van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) kunnen het boek gratis afhalen in alle OBA-vestigingen (zolang de voorraad strekt), met de aanmoediging het te lezen en er tijdens de campagne met elkaar over in discussie te gaan.

Oeroeg (Uitgeverij Querido) is het verhaal van de vriendschap tussen een Indonesische jongen en de zoon van een Nederlandse administrateur op een theeonderneming in het Nederlands-Indië van voor de Tweede Wereldoorlog. Geleidelijk groeien de jongens uit elkaar. Wanneer de ik-figuur, de Nederlandse jongen, na een studie in Delft terugkeert in het Indië dat nog net geen Indonesië is geworden, blijkt hun verwijdering uitgegroeid tot een kloof. Oeroeg is een boek over vriendschap, gesitueerd ten tijde van het complexe proces van dekolonisatie.

De OBA organiseert diverse activiteiten in het kader van Nederland Leest 2009. Zo is er in de Centrale Bibliotheek de vertoning van de Indische speelfilm Ver van familie en voor de jeugd een workshop batik door de Kinderacademie.
Kijk voor het volledige programma in de agenda op deze website.