Erasmus Universiteit Rotterdam

Lancering Erasmus Centre of Behavioural Ethics (ECBE)

De vele bedrijfschandalen van de afgelopen jaren illustreren dat onethisch en onverantwoordelijk gedrag binnen organisaties nadrukkelijk aanwezig is. Dat leidt tot een sterke behoefte aan meer inzicht in bedrijfsethiek. Rotterdam School of Management, Erasmus University heeft daarom het kenniscentrum Erasmus Centre of Behavioural Ethics (ECBE) opgericht. Deze week gaat het centrum officieel van start onder leiding van prof.dr David De Cremer. Tevens aanvaardt prof.dr. David De Cremer vrijdag 23 oktober het ambt van hoogleraar Behavioural Business Ethics.

In zijn oratie On Understanding the Human Nature of Good and Bad Behavior in Business: A Behavioral Ethics Approach stelt De Cremer de vraag waarom gerespecteerde managers van bijvoorbeeld Ahold of Enron fraude pleegden. Of algemener gesteld: ondanks het besef dat er ethische regels bestaan, gebeurt het nog vaak dat managers gedrag vertonen dat onverantwoordelijk is en volledig in strijd is met deze ethische regels.

Het is van belang in kaart brengen wat de onderliggende, vaak psychologische motieven zijn achter het onethische gedrag, stelt De Cremer. Neem de financiële wereld. Voor de crisis namen bankiers onverantwoordelijk grote risico's, maar tegenwoordig gedragen banken zich juist weer extreem voorzichtig. Het motief is echter nog steeds gelijk: zij komen alleen op voor hun eigen belangen.

Erasmus Centre of Behavioural Ethics
De Cremer wil met zijn onderzoek aan de leerstoel Behavioural Business Ethics én het Erasmus Centre of Behavioural Ethics inzicht scheppen in deze vraagstukken. Het Erasmus Centre of Behavioural Ethics is uniek in Europa en neemt een leidende rol op zich om antwoorden te verschaffen op de ethische en morele vragen die er momenteel in de maatschappij worden gesteld. Het doel is om gefundeerde wetenschappelijke inzichten te bieden die uiteindelijk tot praktische oplossingen voor management en organisaties leiden. Binnen dit onderzoekscentrum worden de fundamentele psychologische processen van de gedragsethiek gekoppeld aan een grote verscheidenheid aan onderzoeksvelden als management, recht, en de sociale wetenschap. Het centrum stelt zich tot doel antwoorden te bieden op vragen als waarom goede mensen slecht gedrag kunnen vertonen, wanneer en hoe ethisch leiderschap effectief is en hoe ethisch falen vertrouwen niet noodzakelijk hoeft te schaden. Het ECBE zal onder leiding van David De Cremer een internationaal netwerk van academici op het gebied van gedragsethiek samenbrengen.

ECBE week
Ter gelegenheid van de officiële lancering van het centrum wordt van 19 tot 23 oktober de `ECBE week' georganiseerd, met een symposium, een congres en de oratie van De Cremer als afsluiting. De ECBE week start met het symposium Understanding Ethical Failures: A Behavioural Ethics Approach op dinsdag 20 oktober 2009. Op het academische congres op woensdag 21 en donderdag 22 oktober 2009 wordt de rol van de gedragswetenschappen in het begrijpen van ethisch falen nader bekeken. De oratie van prof.dr. David De Cremer vindt plaats op vrijdag 23 oktober om 16.00uur op campus Woudestein.

Programma symposium

Persoonlijke pagina De Cremer