Week van de Democratie 2009

Van 23 oktober t/m 3 november, organiseert het Forum voor Democratische Ontwikkeling samen met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de Week van de Democratie 2009.

De democratie is een staatsvorm is waaraan we 'gewend' zijn, maar waarvan we ons niet steeds de essentie, het belang en de bedreigingen bewust zijn. Democratie is niet alleen iets dat zich in de grote politiek afspeelt, het is overal: op school, bij de voetbalvereniging en op het werk. Democratie werkt alleen als iedereen eraan bijdraagt.

Tijdens de Week van de Democratie wordt er door het hele land aandacht gevraagd voor de democratie in het dagelijks leven, de vrijheidsrechten en de parlementaire democratie met als doelstelling meer na te denken over de essentie, het belang en de bedreigingen van de Nederlandse Democratie.

Op de agenda van de website www.weekvandedemocratie2009.nl staan alle activiteiten die tijdens de week plaatsvinden, zoals: een wandeling door 'Democratisch Den Haag', een dialoog met minister Ter Horst over verantwoord burgerschap, een kennistest over democratie in het Fort van de Democratie, meedenken en discussiëren met Mariëtte Hamer, parlementaire betrokkenheid bij militaire missies en 'sleutelen aan de democratie'.

Aan het woord komen de nieuwe denkers over de democratie, er is een borrel met als thema 'Democratie in Europa' en een fototentoonstelling over democratie in een Amsterdamse volksbuurt. Men kan meeschrijven aan een nieuwe Nederlandse Grondwet, een van de vele jongerendebatten in het land bijwonen, bijvoorbeeld in de oude zaal van de Tweede Kamer of een college volgen over belangrijke politici in Europa.

Tijdens de week zijn onder meer de volgende organisaties actief:

Aknarij, Argan, Clingendael, Codename Future, Brabantbalie, De Balie, De Publieke Zaak, De Waag, Debat aan de Markt, Debatteren.com, Debatinstituut, Denktank Prospect, Discussiëren kun je leren,DwarsDiep, EUPD, Europese Beweging Nederland, Europees Parlement bureau Nederland, Felix Meritis, Fotostudio Flower Fox, Fort van de Democratie, Gemeente Westland, Haags Historisch Museum, Instituut voor Publiek en Politiek, Intercultureel Platform Segbroek, Jongerenambassadeurs Den Haag, Kantara, LUX, Montesquieu Instituut, NICIS, NIMD, Nieuwegrondwet.nl, Nieuwspoort, NOS Headlines, PDC,Platform Burgerrechten, Programma Burgerparticipatie BZK, Provinciehuis Overijssel, Ronde Tafel gesprekken, Stichting Leerplan Ontwikkeling, Stichting Hindustani en de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland.

Activiteiten vinden onder andere plaats in Amsterdam, Den Haag, Enschede, Groningen, Maastricht, Nijmegen, Roosendaal, Rotterdam, Tilburg, Utrecht, Westland en Zwolle.