Herinneringsmedaille voor Afghanistangangers

Ruim 1.700 militairen ontvangen vrijdag 23 oktober aanstaande de Herinneringsmedaille Vredesoperaties voor hun inzet tijdens de ISAF-missie in de Afghaanse provincies Uruzgan en Kandahar in de eerste helft van 2009. Commandant der Strijdkrachten generaal Peter van Uhm, Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Jac Jansen en plaatsvervangend Commandant Landstrijdkrachten generaal-majoor Marcel van den Broek reiken de decoraties uit. Tevens zal bij deze gelegenheid aan dertien militairen het Draaginsigne Gewonden worden uitgereikt. De ceremonie is in de Brabanthallen in 's-Hertogenbosch.

De te decoreren militairen maakten van januari 2009 tot augustus 2009 deel uit van de Staf, Battlegroup en ondersteunende eenheden van de Task Force Uruzgan (TFU) onder leiding van brigadegeneraal Tom Middendorp, de Air Task Force (ATF) die werd geleid door kolonel Bas Pellemans en het Nederlandse deel van Command Kandahar Airfield (COMKAF) dat werd geleid door kolonel Fred Sotthewes. Het civiele deel van de missie werd tijdens deze periode voor het eerst geleid door civiel vertegenwoordiger Joep Wijnands van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Tijdens TFU-6 is er vooruitgang geboekt. Dit uitte zich onder meer in toename van het aantal tegen polio gevaccineerde kinderen tot 91%, een verdubbeling van het aantal scholen waardoor nu ruim 60.000 kinderen onderwijs kunnen volgen, de distributie van 760.000 fruitbomen, de opening van het eerste VN-kantoor in Tarin Kowt en de toename van de algehele veiligheidssituatie. Met name het West Deh Rashan gebied vormde een grote dreiging. In april sneuvelde soldaat der eerste klasse Azdin Chadli door een raketbeschieting uit dit gebied.

De te decoreren militairen zijn afkomstig van alle krijgsmachtdelen waarbij de TFU eenheden voornamelijk zijn gevormd vanuit 13 Gemechaniseerde Brigade uit Oirschot. De ATF is voornamelijk samengesteld uit personeel van de vliegbases Gilze-Rijen en Volkel. Het COMKAF bestaat uit militairen vanuit de gehele krijgsmacht.

Niet alleen de uitgezonden militairen ontvangen een blijk van waardering en erkenning, ook hun thuisfront. Als dank voor hun steun tijdens de uitzending ontvangen de relaties van de militairen een verzilverd roosje. Voor de kinderen is er het speciale kindermedaillon.

Noot voor redacties (