Stadsdeel Amsterdam Centrum


Kom ook en praat mee over de toekomst van de stad

21 oktober 2009

Vrijstaat Amsterdam is een tentoonstelling over de toekomst van de stad. Hoe ziet Amsterdam eruit in 2050? Wat zou er kunnen gebeuren met de Noordelijke IJ-oevers, de Oostelijke Eilanden, het Nieuwe Diep, de kop van de Amstelscheg, Zuidoost, de Gaasperplas, de Nieuwe Meer, de Sloterplas en de Westelijke IJ-oevers?

Negen stedenbouwkundige bureaus kregen de vrije hand en mochten dromen. Met enorme maquettes tonen zij inspirerende ideeën voor de lange termijn.

Vrijdag 23 oktober: De Oostelijke Eilanden avond

Het ontwerp van Karres en Brands versterkt het isolement van de oostelijke eilanden. Ommuurde tuinen en 'vrij(denk)plaatsen' als toevluchtsoorden voor bedreigde kunstenaars, schrijvers, politici en intellectuelen. Met dit plan bekritiseert Karres en Brands de regulering en regelgeving in een stad die bekend stond om haar vrije denken en doen.

Met dit plan laat Karres en Brands zien dat stedebouw de sleutel kan zijn tot het heroveren van vrijheid in de stad. Op vrijdag 23 oktober organiseert Karres en Brands een avond met het thema 'Bedreigde Vrijheid'. Op deze avond wordt de inperking van de vrijheid in de openbare ruimte aan den lijve ondervonden.

Kom ook en praat mee over de toekomst van de stad!

Het avondprogramma is gratis toegankelijk voor publiek en duurt van 20:00 uur tot 22:00 uur, inloop vanaf 19:30 uur.

De tentoonstelling Vrijstaat Amsterdam vindt van 27 september tot en met 8 november plaats in de voormalige Shell-kantine in de Tolhuistuin (Buiksloterweg 5c) op de noordelijke IJ-oever.

Naast de negen maquettes zijn ook de ontwerpen van jonge generaties zijn vertegenwoordigd: studenten van acht verschillende opleidingen deden mee aan een ontwerpwedstrijd en laten hun visie zien. Voor de jeugd is er de Jonge Vrijstaat: een foto-expositie over de stad, gemaakt door jongeren. Iedere zondagmiddag vanaf 15:00 uur toont IDFA verrassende documentaires over Amsterdam.

Vrijstaat Amsterdam vormt samen met de tentoonstelling Open City: Designing Coexistence in het NAi en Parallel Cases//IABR@RD in het havengebied van Rotterdam het hoofdprogramma van de 4e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam. Kijk voor het volledige programma en meer informatie op www.vrijstaatamsterdam.nl of www.iabr.nl.