Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Meer inzicht in radioactieve kwelders

22 oktober 2009

Onderzoeker analyseert gammastraling van kwelders

Kwelders, buitendijkse begroeide gebieden die af en toe door de zee worden overspoeld, ontwikkelen zich anders dan tot nu toe werd gedacht. Dat blijkt uit metingen van NWO-onderzoeker Alma de Groot. Zij analyseerde de gammastraling die door de bodem van de kwelder wordt geproduceerd. Kennis van kwelders is essentieel om dynamisch, maar veilig kustbeheer te kunnen ontwikkelen. De Groot promoveert op 23 oktober aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Kwelders, of schorren zoals ze elders in Nederland worden genoemd, zijn slibrijke gebieden waar planten op zijn gaan groeien en die af en toe door de zee overspoeld worden. De zee zet daarbij slib af op de kwelder, zodat deze in de loop van de tijd steeds hoger wordt. Ze liggen op de Waddeneilanden, langs de vastelandskust van Friesland en Groningen en in Zeeland. De Groot bestudeerde de kwelders op Schiermonnikoog. Kwelders zijn niet alleen belangrijk voor de biodiversiteit - er leven veel zeldzame planten en vogelsoorten - maar spelen ook een grote rol in de bescherming van onze kust.

Radioactieve kwelders

De biologe gebruikte een nieuwe methode om kwelders te bestuderen: zij analyseerde de gammastraling die van het zand en de kei in de kwelder afkomstig is. De meeste sedimenten bevatten van nature een lage concentratie radioactieve elementen die een kleine hoeveelheid gammastraling uitstralen. Dit stelde haar in staat om de samenstelling van de kwelders te kunnen bepalen.

De onderzoekster combineerde de stralingsmethode met het doen van boringen. Zij ontdekte dat grote stormen gemiddeld eens in de tien jaar zand afzetten op de kwelders, wat veel vaker is dan tot nu toe werd gedacht. De bijdrage van dit zand aan de totale ophoging van de kwelder bleek echter maar klein te zijn, wat betekent dat de 'normale' opslibbing verreweg het belangrijkste is voor de groei van kwelders.

De methode van De Groot biedt veel mogelijkheden voor verder onderzoek. Zij laat hiermee bovendien zien dat de gebruikelijke kleinschalige metingen niet voldoende zijn om steekhoudende uitspraken te kunnen doen over de ontwikkeling van de kwelders, bijvoorbeeld in relatie tot zeespiegelstijging. Zij ontdekte namelijk ingewikkelde patronen in opslibbing op de kwelders. Met deze kennis kunnen reguliere metingen nu op een betere manier worden opgezet.

Dynamisch kustbeheer

In Nederland wordt steeds vaker gekeken naar de mogelijkheden van 'dynamisch kustbeheer'. Daarbij laat men de kust zich op bepaalde gebieden natuurlijk ontwikkelen. Maar om te zorgen dat dit op een veilige manier gebeurd, moet er goed inzicht zijn in de manier waarop onze kust zich ontwikkelt. De Groot levert hier met haar onderzoek een grote bijdrage aan.

Het onderzoek van Alma de Groot maakt deel uit van het programma Land-Ocean Interactions in the Coastal Zone (LOICZ) van NWO. Het afsluitende symposium van dit programma vindt plaats op 24 november (Trippenhuis, Amsterdam).