CPNB


Persbericht 23-10-2009
Boek-abri brengt boek op straat
Miljoen Nederlanders uitgenodigd Oeroeg te lezen

Vanmorgen is de grootste nationale leescampagne van Nederland gestart. In een oplage van 923.000 exemplaren wordt het boek Oeroeg aan de leden van de openbare bibliotheken in Nederland cadeau gedaan.

In de openbare bibliotheek Den Haag reikte de ambassadeur van Nederland Leest, Philip Freriks, de eerste exemplaren uit aan Willem Nijholt, Abdelkader Benali en Yvonne Keuls. Willem Nijholt sprak vanmorgen in Den Haag de Lofrede op Oeroeg uit. Hierna werd op het Spuiplein de eerste Boek-abri ter wereld onthuld. De Boek-abri toont alle 102 pagina's op één affiche en verbeeldt zo het idee achter de campagne: heel Nederland leest hetzelfde boek.

Boek-abri van Oeroeg
De eerste boek-abri ter wereld

De 4e editie van Nederland Leest sluit vrijdagmiddag 20 november af met een door Yvonne Keuls gemaakte theaterbewerking van Oeroeg, eenmalig opgevoerd door Willem Nijholt, in het Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Hella S. Haasse (91) heeft het voornemen hierbij aanwezig te zijn en op het podium in gesprek te gaan met literair criticus Margot Dijkgraaf.

Oeroeg-nacht
Vanavond en vannacht zendt de NPS op Nederland 2 de Nederland Leest Voorlees-estafette uit. 80 bekende en onbekende Nederlanders vertellen in een unieke voorlees-estafette van twee uur en 56 minuten het integrale verhaal van Oeroeg. De voorlees-estafette wordt voorafgegaan door de film Oeroeg uit 1993, die is gebaseerd op het romandebuut (1948) van Haasse (zie ook www.nederlandleestoeroeg.nl).

Discussie
Nederland Leest nodigt de mensen uit aan de hand van een boek uit de Nederlandse literatuur met elkaar te discussiëren. Oeroeg is een boek over een verloren vriendschap, over onze omgang met ons koloniaal verleden, over cultuurverschillen. Over dit laatste onderwerp schreef Abdelkader Benali (recent op de Frankfurter Buchmesse uitgeroepen tot
- wereldwijd - een van de meest interessante jonge stemmen uit de moderne Arabische literatuur) een essay waarin hij Oeroeg in deze tijd plaatst.

Nederland Leest is gebaseerd op het in de VS succesvolle One Book, One City. In 2006 stond Dubbelspel van Frank Martinus Arion centraal, in 2007 De gelukkige klas van Theo Thijssen en vorig jaar Twee vrouwen van Harry Mulisch. Meer informatie is te vinden op www.nederlandleest.nl.