Gemeente Roermond

Limburg in 2010 gastprovincie voor start Nationale Viering Bevrijding

Limburg is in 2010 gastprovincie voor de start Nationale Viering van de Bevrijding. Daar wordt op 5 mei, 65 jaar nadat Nederland is bevrijd, extra aandacht besteed aan de Dag van de Vrijheid. Gouverneur Léon Frissen geeft aan dat Limburg met veel genoegen gastheer is voor de start Nationale Viering van de Bevrijding. Burgemeester Van Beers is verheugd dat de start van deze viering in Roermond plaatsvindt.

De Provincie Limburg organiseert in samenwerking met het Nationaal Comité 4 en 5 mei, de Gemeente Roermond en het Bevrijdingsfestival Limburg het feestelijk ochtendprogramma op 5 mei, waar onder andere de 5 mei-lezing door een prominente Nederlander wordt gehouden. Gouverneur Léon Frissen: "We hebben Roermond uitgekozen als locatie voor dit belangrijke evenement omdat daar al sinds jaar en dag met veel succes het Limburgs Bevrijdingsfestival wordt gevierd."

Op 5 mei vieren we dat we in Nederland in vrijheid leven, maar we staan ook stil bij onvrijheid elders in de wereld. Nog dagelijks lijden mensen onder gewapende conflicten en de schending van mensenrechten. Op 5 mei besteden we daarom aandacht aan het belang van vrijheid en de noodzaak om onvrijheid te bestrijden. Want vrijheid is nooit af en vraagt om voortdurende inzet van mensen.

Gouverneur Léon Frissen: "Voor ons is de viering op 5 mei een vervolg op de viering die wij in Limburg altijd al in september het jaar ervoor inzetten. Zo is dit ook op 12 september jl. gebeurd omdat het op die dag precies 65 jaar geleden was dat Amerikaanse bevrijders voet op Nederlandse bodem zetten. Het Zuid-Limburgse Mesch was het eerst bevrijde dorp van ons land."

Eerste publicatiedatum: 20-10-2009 Bijgewerkt: 23-10-2009